Meer ivf-baby's in 2009

NIJMEGEN - In 2009 is het aantal ivf-babys opnieuw gegroeid, tot 4862. In dat jaar was n op de 38 nieuwe babys een ivf-kind. Het aantal meerlingen dat door ivf wordt geboren, is afgenomen van 13,5 procent in 2008 naar 10,8 procent vorig jaar. Dat blijkt uit ivf-cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie.
Slaagkans
De slaagkans van de ivf/icsi-behandeling is toegenomen en bedraagt nu gemiddeld ruim 26 procent per cyclus (poging). De uiteindelijke kans op een kind is groter, omdat een volledige behandeling, indien nodig, uit meerdere cycli bestaat.

Volgens prof.dr. Jan Kremer, gynaecoloog bij het UMC St Radboud en n van de opstellers van de ivf-rapportage, is de toename van de kans op zwangerschap vooral te danken aan de betere resultaten, die behaald zijn met embryos die ingevroren bewaard zijn.

Kennis
Ook het kweekmedium waarin het embryo zich buiten de baarmoeder ontwikkelt, is verbeterd. "De ivf-centra wisselen onderling veel kennis en expertise uit," aldus Kremer. "Doordat we van elkaar leren worden we steeds beter."

De overheid heeft aangekondigd dat er bezuinigd gaat worden op ivf-behandelingen. Volgens Kremer zijn ze al een eind op de goede weg."De doelmatigheid van de behandeling is groter geworden en door de afname van het aantal ivf-meerlingen dalen de kosten. Op deze manier hebben we nu al een deel van de opgelegde bezuiniging gerealiseerd."
23 dec 2010 09u19
zie ook rubriek