VUB-onderzoekers ontwerpen microscopische DNA-analysetool voor Imec en Panasonic

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel hebben een belangrijke component ontworpen voor de nieuwe biomedische lab on a chip-sensor van Panasonic. Met dit meettoestel ter grootte van een elektronische chip zal men snelle, goedkope en toch nauwkeurige DNA-analyses kunnen uitvoeren die essentieel zijn voor een geneeskunde die zich steeds meer op maat van de patiënt ontwikkelt.
Niet ieder menselijk lichaam reageert op dezelfde manier op ziekteverwekkers en geneesmiddelen. Dit wordt mee bepaald door zogenoemde enkel-nucleotide polymorfismen, minuscule variaties in het dna met de lengte van slechts één ‘schakel’ of nucleotide. Het opsporen van deze polymorfismen is dan ook essentieel voor de ontwikkeling van een steeds meer gepersonaliseerde geneeskunde. De bestaande methoden om de enkel-nucleotide polymorfismen op te sporen zijn erg omslachtig omdat er doorgaans een groot aantal bloedstalen nodig zijn die verwerkt dienen te worden in gespecialiseerde medische labo’s – een proces dat niet alleen duur is maar ook tijdrovend.

Elektronicagigant Panasonic is nu bezig met het ontwerp van een microfluïdische chip die dergelijke analyses op snelle, eenvoudige én accurate manier zal kunnen uitvoeren. Op die manier zullen de tests niet meer in een gespecialiseerd labo moeten gebeuren, maar bijvoorbeeld ook in een artsenpraktijk of aan het ziekenhuisbed van de patiënt. De nieuwe lab on a chip bestaat uit enkele aparte componenten, met onder meer een pomp en een detector geïntegreerd in de chip. Een cruciaal onderdeel werd ontwikkeld door ingenieurs van de vub-vakgroep Chemische ingenieurstechnieken en industriële scheikunde onder leiding van dr. ir. Wim De Malsche in samenwerking met het nanotechnologisch instituut Imec. Het gaat om een microfluïdische scheidingskolom waarop de dna-scheiding kan uitgevoerd worden door middel van vloeibare chromatografie. Het microscopische systeem laat toe om op snelle en selectieve wijze korte dubbele DNA-strengen die slechts minimaal in lengte verschillen te onderscheiden.
04 jan 2011 10u36
zie ook rubriek