Heksenjacht op de neuroloog? Intimidatie door het RIZIV

Kort voor kerst kregen heel wat neurologen een brief in de bus van het Riziv, ondertekend door Dr. Hepp. Hierin werden zij gewaarschuwd dat hun gebruik van de klinische elektrofysiologie niet overeenkomt met wetenschappelijk verantwoord gebruik. Hierin wordt gewezen naar een kenniscentrumstudie en de in dit rapport vernoemde neurologische experts.
Dr. Hepp heeft deze studie zelf besteld met een vraag aan het KCE wat de wetenschappelijke evidentie is voor indicaties voor klinische elektrofysiologie (het gaat over EEG en geëvoceerde potentialen VEP, SSEP, BAEP) en wat de evidentie is voor combinaties en herhalingen. Het KCE heeft in zijn gebruikelijke stijl en doctrine van evidence based medicine een voor de praktijk niet bruikbaar document gemaakt en experts op een weinig fatsoenlijke manier hierin misbruikt. Het rapport zelf was voorzichtig en besloot dat er niets te besluiten was omdat er onvoldoende gegevens zijn. De beruchte 1-pagina samenvatting maakte een korte bocht door te stellen dat er onvoldoende wetenschappelijke evidentie is voor deze onderzoeken en voor combinaties.

Op dit rapport is er reactie gekomen, zowel vanuit de beroepsgroep als van enkele toonaangevende elektrofysiologen, ook in de Artsenkrant, ook gericht aan het riziv.

vbs-gbs
14 jan 2011 09u46
Bron: VBS
zie ook rubriek