UZA wijst psychiatrische patiënten door naar Duffel


"Het UZA heeft sinds 2007 enkel nog een polikliniek psychiatrie waar uitsluitend consultaties plaatsvinden. Daarom waren we op zoek naar een goede partner voor de opname van psychiatrische patiënten. Die hebben we gevonden in het Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Norbertus in Duffel. Dat heeft een uitstekende reputatie en is bovendien dicht bij de campus geneeskunde van de Universiteit Antwerpen en het UZA gelegen", vertelt UZA-woordvoerder Ann Segers.
"Het Universitair Psychiatrisch Centrum (UPC) zal in het PZ Sint-Norbertus bestaan uit drie hospitalisatiediensten met korte verblijfduur, gericht op behandeling van psychose, angst en depressie. Het UZA zal psychiatrische patiënten die op de dienst spoedgevallen terechtkomen, nu sneller kunnen doorverwijzen."

601 bedden en stoelen
"Daarnaast maken de dienst ambulante consultatie psychiatrie, het universitair forensisch centrum en de crisis- en liaisonpsychiatrie van het UZA ook deel uit van het UPC. In het Sint-Norbertusziekenhuis zal meer universitair onderzoek kunnen plaatsvinden en acht assistent-specialisten in opleiding van de Universiteit Antwerpen zullen in het UPC hun stage kunnen doen", somt
Segers nog enkele gevolgen van de samenwerking op.
De samenwerking biedt ook voordelen voor het PZ Sint-Norbertus. "We hebben een erkenning voor 601 bedden en stoelen. Negentig daarvan krijgen nu een universitaire status. Dat houdt een nog meer wetenschappelijkere ondersteuning van onze werking en zorg in. Het laat ook wetenschappelijk onderzoek toe en dat zorgt dan weer voor een grotere uitstraling van ons ziekenhuis", stelt algemeen directeur Dirk Armée.
Het UPC wordt aangestuurd door professor doctor Bernard Sabbe, die al twintig jaar in het PZ Sint-Norbertus werkzaam is.

Bron: Gazet van Antwerpen, 25 januari 2011

25 jan 2011 09u30
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek