Diversiteit maakt huisartsgeneeskunde complexer

Als men rekening houdt met de diversiteit en de duur van de raadpleging, is huisartsgeneeskunde complexer dan cardiologie en psychiatrie. Volgens Amerikaanse onderzoekers moet daar ook de oorzaak worden gezocht voor het feit dat huisartsen voor sommige aandoeningen minder nauwkeurig de richtlijnen volgen.
Hoewel sommige studies aantonen dat de zorg verstrekt door huisartsen gepaard gaat met een hogere zorgkwaliteit, een betere gezondheid en een lagere kost, is er ook heel wat literatuur die laat uitschijnen dat de huisartsgeneeskunde bij bepaalde aandoeningen minder volgens het boekje - lees de richtlijnen - werkt dan bijvoorbeeld de cardiologie of de psychiatrie. Zo stellen huisartsen, in tegenstelling tot cardiologen, niet altijd de optimale behandeling in bij myocardinfarct, met een hogere mortaliteit tot gevolg. Dezelfde verschillen worden opgemeten bij de behandeling van patiënten met een mentale stoornis. In vergelijking met psychiaters lopen huisartsen vaker een mentale stoornis mis, vergissen ze zich vaker in de diagnose, en schrijven ze vaker de verkeerde medicatie of dosering voor.

Beweren dat de huisartsgeneeskunde staat voor een slechtere zorgkwaliteit is echter erg kort door de bocht. Amerikaanse onderzoekers probeerden te achterhalen waarom de huisartsgeneeskunde bij bepaalde aandoeningen minder goed scoort. Ze kwamen tot de vaststelling dat de meeste vergelijkende studies eerder focusten op de handelingen die artsen stellen dan op het resultaat. Dat bracht hen ertoe de complexiteit van de raadpleging bij de huisarts versus die bij de cardioloog en de psychiater in kaart te brengen. Daarvoor analyseerden ze de gegevens van de '2000 National Ambulatory Medical Care Survey' met betrekking tot ambulante patiënten die de huisarts, de cardioloog en de psychiater raadpleegden. Wat de input (reden voor de raadpleging, mogelijke diagnose, onderzoeken, karakteristieken van de patiënt) betreft, zijn de raadplegingen cardiologie en huisartsgeneeskunde qua complexiteit aan elkaar gewaagd, met een lichte voorsprong voor de cardiologie. Maar de diversiteit aan situaties waarmee de huisartsgeneeskunde tijdens de raadpleging wordt geconfronteerd, doet dit verschil teniet. De raadpleging psychiatrie is van de drie, de minst complexe. Rekening houdend met de output (voorgeschreven geneesmiddelen en behandelingen, enz.) is de raadpleging cardiologie de meest complexe. Maar als ook de duur van de raadpleging in rekening wordt genomen, overstijgt de complexiteit per uur in de huisartsgeneeskunde met 33% die van de raadpleging cardiologie en vijf keer die van de psychiatrie. Met die complexiteit per uur wordt evenwel geen rekening gehouden bij het meten van de zorgkwaliteit.

The Journal of the American Board of Family Medicine 2011;24(1):6-15
DOI: 10.3122/jabfm.2011.01.100057
26 jan 2011 17u08
zie ook rubriek