Leerlingen KTA Jette gratis op doktersbezoek tijdens de lesuren

Deze week kunnen de leerlingen vanaf het vijfde jaar van het Koninklijk Technisch Atheneum Jette gratis op consultatie bij een huisarts en/of apotheker in opleiding. Het project kadert in een samenwerking van het KTA Jette met de vakgroep Huisartsengeneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel, en heeft allerlei voordelen voor zowel de leerlingen als de medische studenten.
Vragen over welzijn en gezondheid? Stel ze aan onze studenten
In het kader van hun stageweek trekken de kandidaat-huisartsen en -apothekers van de Vrije Universiteit Brussel voor een hele week naar het KTA-Jette. Bedoeling is om de leerlingen vanaf het vijfde jaar de kans te geven om tijdens de lesuren gratis op consult te komen zodat zij in alle discretie en kosteloos vragen kunnen stellen over hun gezondheid, voeding, lichaamsbeweging, seksualiteit, drank- of druggebruik en andere gezondheidsgerelateerde thema’s. Uit onderzoek blijkt immers dat de levensverwachting van mensen immers sterk toeneemt naarmate ze beter geďnformeerd zijn over welzijn en gezondheid. Op deze manier komen de jongeren op een laagdrempelige manier in contact met eerstelijnszorg, en kunnen ze ook wegwijs gemaakt worden in het Belgische gezondheidssysteem.

Ervaring met gezondheidsproblemen van jongeren
Ook voor de huisartsen en apothekers in opleiding is het project erg leerrijk: ze krijgen de kans om in de praktijk ervaring op te doen met de gezondheidsproblemen van jongeren, en ze leren om correcte en duidelijke antwoorden te formuleren die een moeilijke materie omzetten in mensentaal. Tegelijk krijgen ze ook een beter inzicht in de vragen die bij jongeren leven, en kunnen hieraan eventueel aangepaste lessen of projecten aan gewijd worden op school.

Voortdurende begeleiding van proffen
De leerlingen hoeven zich alvast geen zorgen te maken: de kandidaat-artsen en –apothekers worden voortdurend begeleid door hun professoren en zijn gebonden aan het beroepsgeheim.
01 feb 2011 09u17
zie ook rubriek