MRI-geleide lokale geneesmiddeltoediening bij de behandeling van kanker

Het onderzoek stond onder leiding van Holger Grül als hoogleraar is verbonden aan de Biomedische NMR-onderzoeksgroep van de TU/e en die tevens verantwoordelijk is voor het onderzoek naar moleculaire beeldvorming en therapie bij Philips Research. Philips en TU/e werken sinds twee jaar samen binnen het kader van dit verkennende onderzoek, dat deel uitmaakt van het door de EU gesubsidieerde Europese Onderzoeksproject 'Sonodrugs'.
Liposomen worden in het bloed geïnjecteerd
Het onderzoek vond plaats binnen een daarvoor aangewezen gezamenlijke infrastructuur in Eindhoven. Grüll en zijn team gebruikten mri-technieken en ultrasone technieken in combinatie met temperatuurgevoelige liposomen (minuscule deeltjes waarin de werkzame stof is ingebed) voor lokale toediening van chemotherapeutische geneesmiddelen.

De liposomen worden in het bloed geïnjecteerd en transporteren de geneesmiddelen door het lichaam naar de locatie van de tumor. Vervolgens wordt de tumor licht verhit met een gerichte ultrasone straal, waardoor de temperatuurgevoelige liposomen in de tumor hun geneesmiddelen afgeven. Op geleide van simultane MR-beeldvorming wordt de tumor opgespoord, de lokale weefseltemperatuur gemeten en de ultrasone verhitting gericht toegediend. Om de hoeveelheid afgegeven geneesmiddelen te kunnen meten, bevatten de liposomen tevens een klinisch mri-contrastmiddel, dat bij verhitting eveneens vrijkomt. De afgifte van het contrastmiddel kan worden gevolgd met de MRI, wat gecorreleerde metingen en visualisaties van de geneesmiddelafgifte in de tumor en het omringende weefsel mogelijk maakt.

Behandeling van bepaalde typen kanker te verbeteren
"De technologie voor beeldgeleide toediening van geneesmiddelen is potentieel in staat de chemotherapeutische behandeling van bepaalde typen kanker te verbeteren," meent Henk van Houten, senior vice president, general manager van Philips Research en programmanager Healthcare.

"Onderzoekers uit het samenwerkende team van Philips-TU/e vervullen een voorhoederol in de ontwikkeling van een combinatie-technologie op basis van MRI, echografie en liposomen voor lokale geneesmiddel-toediening. Dankzij de samenwerking met partners en de uitgebreide expertise van Philips op het gebied van medische beeldvorming konden wij aantonen dat vroege feedback op het moment van lokale toediening van geneesmiddelen inderdaad mogelijk is. Dat zou op den duur kunnen leiden tot een beter afgewogen behandelplan met gunstigere resultaten voor de patiënt."