Aspartaam - wachten op Europees verdict

Twee nieuwe wetenschappelijke studies verwijzen de zoetstof aspartaam opnieuw naar de beklaagdenbank. Het is nu wachten op een Europees verdict.
Zoetstoffen mogen dan al heel wat aanhangers hebben in de voedingsindustrie en bij mensen die een dieet volgen, ze hebben ook tegenstanders. Daarbij wordt aspartaam vaak met de vinger gewezen maar tot een veroordeling kwam het nog nooit. Recent kwam de zoetstof weer onder de aandacht in twee wetenschappelijke studies. Een Italiaans onderzoek boog zich over het verband tussen een hoge dosis aspartaam en de incidentie van bepaalde tumoren bij muizen. Een Deens onderzoek boog zich over het verband tussen drankjes met zoetstof en een vroeggeboorte. In beide onderzoeken luidt de conclusie : hoge dosissen aspartaam zijn schadelijk voor de gezondheid.

De Agence sanitaire de l'alimentation franšaise (Anses) boog zich als eerste over de studies en ziet geen reden om de richtlijnen inzake zoetstoffen aan te passen. Momenteel kan er geen drempel worden bepaald boven de welke de consumptie van aspartaam schadelijk is, aldus de Anses, die ook de methodiek van beide onderzoeken in twijfel trekt.

De Europese autoriteit voor de voedselveiligheid EFSA die belast is met de evaluatie van zoetstoffen heeft nog enkele dagen bedenktijd. Binnenkort zal het panel van deskundigen zijn conclusies voorstellen en een eventuele herziening van de toegelaten hoeveelheden voorstellen. Momenteel houden zowel de WGO als de Amerikaanse FDA en de Europese EFSA het op een dagelijkse toegelaten dosis van 40 mg/kg lichaamsgewicht.
14 feb 2011 13u04
meer over
zie ook rubriek