Orale seks vaker oorzaak van keelkanker dan roken

Orale seks is in de Verenigde Staten sinds kort de belangrijkste oorzaak van keelkanker. Dat blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek. Keelkanker is bij patiënten in de Verenigde Staten vaker een gevolg van orale seks dan van roken. Vooral als mensen met veel verschillende partners orale seks hebben gehad, lopen ze een relatief groot risico om de ziekte te krijgen, zo melden onderzoekers van de Universiteit van Ohio.
“Wanneer je mensen met keelkanker vergelijkt met mensen die de ziekte niet oplopen, is vooral het aantal verschillende partners een belangrijke factor”, verklaart hoofdonderzoekster Maura Gillison op nieuwssite Physorg.com. “als het aantal partners toeneemt, wordt het risico groter.”

virus
Dit risico wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het zogenaamde Humaan Papilloma virus (hpv), dat bij pijpen of beffen kan worden overgedragen. Het virus kan in sommige gevallen tot de ontwikkeling van keelkanker leiden.

De wetenschappers bestudeerden het aantal gevallen van keelkanker in de Verenigde Staten tussen 1974 en 2007 en constateerden een toename van maarliefst 225 procent. Vooral onder blanke mannen is de ziekte aan een opmars bezig onder invloed van het Humaan Papilloma Virus.

Gevaarlijk
"Het Humaan Papilloma Virus (hpv) kan via onbeschermd pijpen of beffen overgedragen worden",' aldus Gillison. "Deze vormen van seksueel genot zijn daarmee gevaarlijker dan roken.''

Volgens de wetenschapper is het echter nog een raadsel waarom vooral blanke mannen gevoelig blijken voor het virus. “De toename van keelkanker in de Verenigde Staten is met name merkbaar onder jonge, blanke mannen. Maar we weten niet hoe dat komt.”
22 feb 2011 09u01
Bron: Nu.nl