Gehandicaptenzorg krijgt vijfhonderd bijkomende jobs tegen 2014

Tegen 2014 worden vijfhonderd bijkomende arbeidsplaatsen gecreëerd in de gehandicaptensector om het historisch gegroeide personeelstekort aan te pakken. Daarover bereikten Vlaamse Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) en de vakbonden vrijdagavond een voorakkoord, dat door het personeel uit de sector vandaag werd goedgekeurd.
Extra jobs volgens zorgzwaarte
Het akkoord dat minister Vandeurzen met de sector bereikte reikt een oplossing aan voor de verlichting van de werkdruk en verhoogt de globale investering in tewerkstelling.

In de periode 2011 tot 2014 zorgt minister jo vandeurzen ervoor dat er in de sector Personen met een handicap 500 voltijdse jobs bijkomen, zonder dat de voorzieningen hun capaciteit moeten uitbreiden. De sociale partners en de minister bepalen samen de criteria van toekenning. In principe komen voorzieningen die het meest nood hebben aan extra personeel en de personen met een handicap met de zwaarste zorgnoden opvangen, het eerst aan de beurt voor de extra jobs.

Ander financieringsmodel
Voor minister jo vandeurzen zijn de 500 extra voltijdse jobs een eerste en betekenisvolle stap in een ontwikkeling die ook na deze regeerperiode moet worden voortgezet.

“Het huidige financieringsmodel moet vervangen worden,” aldus de minister. “We hebben een zeer met de sector vertrouwde veranderingsmanager aangesteld, Jean-Pierre Van Baelen. Hij coördineert de zorgvernieuwingsoperatie. Onderdeel daarvan is een aangepaste financiering en normering. De huidige personeelsnorm, per erkende plaats of per erkend “bed”, zal verdwijnen en vervangen worden door een normering die berust bij de persoon met een handicap die een beroep doet op ondersteuning door een voorziening. We stemmen met andere woorden het ondersteuningsbudget, en dus ook de bestaffing af op de zorgzwaarte van de personen met een handicap.”
22 feb 2011 09u45
meer over
zie ook rubriek