Aalst wordt Europees opleidingscentrum robotchirurgie

Op 1 april start het O.L.V-ziekenhuis van Aalst samen met het UZ Gent het ‘O.L.V.-Robotic Surgery Institute’ (ORSI). Voor het eerst in Europa biedt ORSI een gestructureerde opleiding in robotchirurgie aan. De initiatiefnemers hopen jaarlijks 50 tot 100 medische teams te kunnen vormen. Goed voor een vijftal arbeidsplaatsen.
Over het project had de Specialisten een interview met dokter Alex Moittrie, uroloog in het O.L.V-ziekenhuis van Aalst en voorzitter van de European robotic Urology Society (ERUS). Moittrie ligt aan de basis van het centrum. Het project ontvangt Vlaamse steun en subsidies van het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling. Dokter Moittrie benadrukt dat Europa nood heeft aan dergelijk goed gestructureerd centrum. “Momenteel worden her en der opleidingen gegeven. Echt gespecialiseerde centra zijn er echter niet. Men reikt ook geen diploma’s uit en accreditatie is niet voorzien. Bij wijze van spreken kan iedereen een robot kopen en er ingrepen mee uitvoeren.” Aalst bouwde heel wat know-how op en het ziekenhuis leidt regelmatig teams op.

Op 1 april start de vzw ORSI dus als gestructureerd opleidingscentrum voor robotchirurgie. “Het initiatief overstijgt alle zuilen. Ook de Universiteit van Gent participeert”, zegt Moittrie in de Specialisten. De theoretische opleidingsplaats met ‘live chirurgie’ is in Aalst, de meer praktijkgerichte opleiding gebeurt in het lab voor diergeneeskunde van Gent. Alex Moittrie: “Onze stille ambitie is uit te groeien tot hét trainingscentrum voor Europa. De omstandigheden zijn ideaal. Beide ziekenhuizen beschikken over een wereldwijd netwerk en liggen centraal in Europa.” ORSI blijft niet beperkt tot urologie maar gaat multidisciplinair en mikt op 50 à 100 opgeleide teams per jaar. In eerste instantie wordt een certificaat uitgereikt, geen diploma. “Op termijn,” aldus Moittrie in de Specialisten, “willen we een erkenning bekomen als centre of excellence van de European Board of Urology.” Nu al werken er twee mensen voltijds aan het project, vanaf 1 april worden dat er vier of vijf.
22 feb 2011 10u20