Met deze sneltests ken je binnen het halfuur de oorzaak van je hoest

"Door sneller te testen, kan de behandeling efficiënter en zal het gebruik van onnodige antibiotica hopelijk fors verminderen", vertelt professor microbiologie Herman Goossens (UA).
Hij wordt academisch coördinator van het prestigieuze project RAPP-ID, dat door de Europese Unie werd uitgekozen voor financiering. Maar liefst 20 partners uit diverse disciplines nemen deel aan het ambitieuze onderzoek. Het gaat zowel om universiteiten als farmaceutische en hightech bedrijven die de technologie van de nieuwe tests zullen ontwerpen. De lat ligt bijzonder hoog: labotesten waarvoor vandaag een of meerdere dagen nodig zijn, moeten kunnen binnen een tweetal uur.

Bloedinfecties
"Over twee à drie jaar willen we de eerste concepten gebruiksklaar hebben voor artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen en patiënten", zegt professor Goossens. De onderzoekers gaan sneltests op punt zetten voor zowel bacteriën, virussen, mycobacteriën als biomerkers. De nood aan zulke hoog tempo analyses is groot. "Bij bloedinfecties bijvoorbeeld is de tijd die verstrijkt cruciaal. Hoe sneller we de infectie kunnen identificeren, hoe vlugger de juiste soort antibiotica kunnen worden toegediend. Dat kan het verschil betekenen tussen leven en dood."

luchtwegen
Daarnaast plannen de onderzoekers ook spoedtests voor tbc en luchtwegeninfecties. "Zo'n 70 % van de onnodige antibiotica wordt voorgeschreven bij luchtweginfecties en griep. Omdat artsen vandaag de mogelijkheid niet hebben om snel de oorzaak van die infectie te achterhalen. De labo-analyse voor een bacterie, neemt nu vaak een volle dag in beslag, naar virussen kan dat tot weken oplopen. Maar foutief antibioticagebruik werkt resistentie in de hand, wat gevaarlijk is. Wij willen nu een klein, gebruiksvriendelijk toestel ontwikkelen waarmee de huisarts zijn hoestende patiënt meteen kan testen. Dat zal gebeuren door met een wisser wat slijm van keel of neus te nemen. Dat staal gaat vervolgens in het toestel. Na maximum 30 minuten kan de arts aflezen of zijn patiënt een bacteriële infectie heeft opgelopen, en dus antibiotica nodig heeft, of een virale, waarbij dit niet werkt. Dat moet lukken binnen het halfuur omdat je een patiënt bij een huisarts onmogelijk langer kan laten wachten."

De snelle tests om de oorzaken van luchtweginfecties te achterhalen zijn in de eerste plaats bedoeld voor huisartsen en ziekenhuizen. Maar de onderzoekers sluiten niet uit dat ze nadien ook in de apotheek kunnen terechtkomen, waar patiënten ze kunnen kopen, om thuis zelf te gebruiken. Ook voor klinische studies naar nieuwe antibiotica zijn de tests interessant. "Er lopen onderzoeken naar nieuwe families van antibiotica voor onder meer longinfecties. Die studies zijn geldverslindend en langdurig doordat veel luchtwegenpatiënten eraan moeten deelnemen. Dat kan een pak efficiënter en minder duur als alleen mensen die echt een bacteriële infectie hebben, de nieuwe antibiotica zouden testen. Dat zal met de nieuwe sneltests lukken." kvho
08 mrt 2011 09u03
Bron: MagUZA.be