Blaasontsteking: pijnlijk maar ongevaarlijk

Meestal is een cystitis een onschuldige aandoening maar pijnlijk en hinderlijk is ze ook. Naar schatting krijgt één vrouw op de twee er in haar leven minstens één keer mee te kampen en bij de helft van hen dreigt de aandoening terug te keren.
"De twee belangrijkste symptomen zijn herhaalde plasaandrang en een branderig gevoel tijdens het plassen", zegt de uroloog dr. Luc Coppens. "Verder kan de urine troebel zijn en stellen we soms vast dat er bloed in zit (zichtbare of macroscopische hematurie). Dit verontrustende symptoom is eigenlijk geen complicatie maar wijst enkel op een ernstiger ontsteking, een factor waarmee wel degelijk rekening moet worden gehouden."

Doorgaans ligt een bacterie aan de basis van de ontsteking. "In de overgrote meerderheid van de gevallen gaat het om de bacterie Escherichia coli die uit de darmen komt."

Hoe die dan tot aan de blaas raakt? "Er zijn meerdere hypotheses. De meest gangbare is die van een opstijgende infectie via besmetting van de anale streek. De infectie neemt uitbreiding, stijgt op en maakt zich ook meester van de urinebuis, dat is het korte kanaaltje waarlangs de urine het lichaam verlaat."

Ons ecosysteem verstoord

"Sommige mensen zijn prima gastheren voor de microben die infecties veroorzaken, omdat ze slecht gewapend zijn om zich te verdedigen. Vaak ligt de verklaring bij een verstoring van de normale (gezonde) bacteriële flora in de vaginaholte. Deze flora helpt namelijk om daar de gunstige omstandigheden te behouden (een bepaalde zuurheid bijvoorbeeld) die beletten dat ziekteverwekkers vrij spel krijgen. Een slechte hygiëne mag dan al een voedingsbodem zijn voor ziekteverwekkers, ook overdreven hygiëne (het gebruik van agressieve zepen en douchegels, herhaalde vaginale douches) kan het zure milieu van de vagina verstoren en de kolonies van gezonde bacteriën verzwakken. Overigens vernietigen ook diabetes en bepaalde antibiotica dit evenwicht en ook hormonale factoren spelen een rol. De inname van bepaalde anticonceptiepillen alsook een naderende menopauze - allebei situaties waarin het oestrogeengehalte daalt - wijzigen het evenwicht in de vagina en verzwakken de heilzame flora. Constipatie ten slotte werkt de woekering van ziekteverwekkers in de darm en de verspreiding ervan nog in de hand .

blaasontsteking-pijnlijk-maar-ongevaarlijk/2>lees verder...
14 mrt 2011 09u47
zie ook rubriek