Chirurgisch Dagcentrum UZ Gent toont zorg van de toekomst

Dagchirurgie groeit vandaag dubbel zo snel als conventionele chirurgie. Om die groei op te vangen, opende het UZ Gent op zaterdag 19 maart officieel de deuren van een gloednieuw Chirurgisch Dagcentrum (CDC), in aanwezigheid van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen.
De term dagcentrum is bewust gekozen, want de ziekenhuissfeer is er ver zoek. Patiënten worden als gasten ontvangen in een lichte, ruime en niet-klinische omgeving. De meesten van hen komen voor een kleine ingreep en wandelen in badmantel en op slippers zelf het OK in. Na de ingreep kunnen de patiënten bekomen in een relaxruimte of eenpersoonskamer met douche en toilet. Dankzij kortwerkende producten als anesthesie, minimaal invasieve chirurgie en een optimale pijnbestrijding achteraf kunnen ze na enkele uren al terug huiswaarts.

Met twee geavanceerde operatiezalen, een nieuwe uitgebreide PACU of ontwaakruimte en een hypermoderne centrale sterilisatie is het Chirurgisch Dagcentrum klaar voor de toekomst, waarin dankzij de verfijning van chirurgische technieken het aantal dagopnames verder zal stijgen. Het UZ Gent wint met het CDC aan capaciteit én efficiëntie en toont hoe zorg er in de toekomst zal uitzien, met de focus op een betere omkadering van de patiënt.
14 mrt 2011 10u11
zie ook rubriek