Het Norovirus, beter bekend als buikgriep, kan pas sinds kort worden opgespoord, mede dankzij onderzoek van de UGent. Maar dit onderzoek staat in zijn kinderschoenen en alarmerende berichten dat het virus alomtegenwoordig is, zijn voorbarig. Het Europees project Veg-i-Trade doet onderzoek rond Noro- en andere virussen, bacteriën, schimmeltoxines en residuen van pesticiden op verse groenten en fruit.
Gebrekkige hygiëne als bron van besmetting
Het virus' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>norovirus, beter bekend als buikgriep, is in oorsprong een probleem van menselijke hygiëne. Een zieke of een gezond persoon die drager is van het virus, is de voornaamste bron van besmetting. De ziekte wordt meestal overgedragen door contact tussen personen of via water. Maar ook via voedsel kan een occasionele besmetting optreden, zo bleek onlangs. Voorbeelden van oorzaken zijn de van kweek van schelpdieren in water dat met menselijke uitwerpselen besmet is, irrigatie van groenten en fruit met besmet water, of manueel contact met besmette voedselbehandelaars die geen goede hygiëne in acht hebben genomen.
Veg-i-Trade
In Europa zijn goede landbouwpraktijken en goede hygiënische praktijken ingeburgerd, er zijn normen voor gebruik van water bij kweek en systematische controle van kritische punten bij bv. verwerking van groenten en fruit in voorverpakte mixen.
Goederen die van buiten Europa ingevoerd worden, worden door de overheid gecontroleerd en supermarktketens en invoerders/handelaars leggen hun leveranciers hygiënemaatregelen op. Maar de internationale handel en de klimaatwijziging voeren de druk op de beheersing van de voedselveiligheid op. Dit gaf aanleiding tot het Europees onderzoeksproject ‘Veg-i-Trade’ dat door de Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit van de UGent wordt gecoördineerd. Veg-i-Trade werkt samen met 23 internationale partners, bestaande uit zowel onderzoeksinstellingen als ondernemingen en met ondersteuning van consumentenorganisaties.
Veg-i-Trade focust op verschillende aspecten van voedselveiligheid in de keten van verse en minimaal behandelde groenten en fruit van ‘grond tot mond’. Het project brengt de mondiale organisatie ‘van boer tot bord’ in kaart voor een selectie van groenten en fruit (sla, tomaten, appels, peren, frambozen, aardbei, mango, basilicum).
Daarnaast wordt het bestaande systeem van preventieve controlemaatregelen en normen onder de loep genomen en wordt het risico ingeschat dat verbonden is aan de eventuele aanwezigheid van bacteriën en van virussen, waaronder het norovirus. Ten slotte wordt binnen het project ook aandacht besteed aan schimmeltoxines en pesticidenresiduen in groenten en fruit.
Veg-i-Trade ging van start in mei 2010 en legt mee de basis voor een wetenschappelijk onderbouwd voedselveiligheidsbeleid in de Europese Unie. Veg-i-Trade werkt aanbevelingen en verbetersystemen uit voor de landbouw en voor de productie en verwerking van groenten en fruit. Op deze manier kunnen ook in tijden van globalisering blijvend garanties geboden worden aan de consument voor gezonde en veilige levensmiddelen.
Groenten besmet met Norovirus: een nieuw gevaar?
Na salmonella is het Norovirus in Europa de grootste oorzaak van voedselvergiftigingen. Het Norovirus maakt pas sinds enkele jaren deel uit van de kopgroep van voedselgebonden ziektemakers. Het virus bestond voordien al, maar was onbekend. Mede dankzij onderzoek verricht aan de UGent kan het nu ook in voedsel opgespoord worden. Het virus kan enkel via dna-onderzoek worden gevonden. Wanneer een virale besmetting bij mensen de mens opduikt, wordt onderzocht of het opgegeten voedingsmiddel al dan niet genetisch materiaal van het norovirus bevat.
Maar de wetenschap is nog niet helemaal klaar om de dna-technieken te gebruiken als screening op loten groenten en fruit, belegde broodjes of bereide maaltijden. Er kan immers nog geen onderscheid gemaakt worden tussen ziekteverwekkende en niet ziekteverwekkende Norovirussen. De DNA-technieken brengen stukjes genetisch materiaal aan het licht, maar een positief resultaat kan geen uitsluitsel bieden over het soort virus. Bovendien rijzen problemen bij de interpretatie van het analyseresultaat van de steeds gevoeligere DNA-technieken. Het onderzoek roept ook heel wat vragen op: Waar komt het Norovirus vandaan? Betekent aanwezigheid van DNA ook een risico voor de volksgezondheid? Hoe kunnen we ermee omgaan?
UGent-onderzoekers maken deel uit van werkgroepen die de problematiek van het Norovirus in de voedselketen verder bestuderen, en dit zowel op nationaal (Hoge Gezondheidsraad) als op internationaal niveau (FAO/WHO Codex Alimentarius, Europese Voedselautoriteit EFSA). Als coördinatoren van Veg-i-Trade dragen ze bij tot een betere voedselveiligheid.
Bezoek Veg-i-Trade op de Klimaatdag
Op de Klimaatdag die op 17 maart 2011 plaatsvindt op de Faculteit van de Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent, wordt aandacht besteed aan de verschillende thema’s van klimaatgebonden onderzoek dat plaatsvindt aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. Ook Veg-i-Trade is op de Klimaatdag aanwezig.
www.veg-i-trade.org/
Het virus' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>norovirus, beter bekend als buikgriep, is in oorsprong een probleem van menselijke hygiëne. Een zieke of een gezond persoon die drager is van het virus, is de voornaamste bron van besmetting. De ziekte wordt meestal overgedragen door contact tussen personen of via water. Maar ook via voedsel kan een occasionele besmetting optreden, zo bleek onlangs. Voorbeelden van oorzaken zijn de van kweek van schelpdieren in water dat met menselijke uitwerpselen besmet is, irrigatie van groenten en fruit met besmet water, of manueel contact met besmette voedselbehandelaars die geen goede hygiëne in acht hebben genomen.
Veg-i-Trade
In Europa zijn goede landbouwpraktijken en goede hygiënische praktijken ingeburgerd, er zijn normen voor gebruik van water bij kweek en systematische controle van kritische punten bij bv. verwerking van groenten en fruit in voorverpakte mixen.
Goederen die van buiten Europa ingevoerd worden, worden door de overheid gecontroleerd en supermarktketens en invoerders/handelaars leggen hun leveranciers hygiënemaatregelen op. Maar de internationale handel en de klimaatwijziging voeren de druk op de beheersing van de voedselveiligheid op. Dit gaf aanleiding tot het Europees onderzoeksproject ‘Veg-i-Trade’ dat door de Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit van de UGent wordt gecoördineerd. Veg-i-Trade werkt samen met 23 internationale partners, bestaande uit zowel onderzoeksinstellingen als ondernemingen en met ondersteuning van consumentenorganisaties.
Veg-i-Trade focust op verschillende aspecten van voedselveiligheid in de keten van verse en minimaal behandelde groenten en fruit van ‘grond tot mond’. Het project brengt de mondiale organisatie ‘van boer tot bord’ in kaart voor een selectie van groenten en fruit (sla, tomaten, appels, peren, frambozen, aardbei, mango, basilicum).
Daarnaast wordt het bestaande systeem van preventieve controlemaatregelen en normen onder de loep genomen en wordt het risico ingeschat dat verbonden is aan de eventuele aanwezigheid van bacteriën en van virussen, waaronder het norovirus. Ten slotte wordt binnen het project ook aandacht besteed aan schimmeltoxines en pesticidenresiduen in groenten en fruit.
Veg-i-Trade ging van start in mei 2010 en legt mee de basis voor een wetenschappelijk onderbouwd voedselveiligheidsbeleid in de Europese Unie. Veg-i-Trade werkt aanbevelingen en verbetersystemen uit voor de landbouw en voor de productie en verwerking van groenten en fruit. Op deze manier kunnen ook in tijden van globalisering blijvend garanties geboden worden aan de consument voor gezonde en veilige levensmiddelen.
Groenten besmet met Norovirus: een nieuw gevaar?
Na salmonella is het Norovirus in Europa de grootste oorzaak van voedselvergiftigingen. Het Norovirus maakt pas sinds enkele jaren deel uit van de kopgroep van voedselgebonden ziektemakers. Het virus bestond voordien al, maar was onbekend. Mede dankzij onderzoek verricht aan de UGent kan het nu ook in voedsel opgespoord worden. Het virus kan enkel via dna-onderzoek worden gevonden. Wanneer een virale besmetting bij mensen de mens opduikt, wordt onderzocht of het opgegeten voedingsmiddel al dan niet genetisch materiaal van het norovirus bevat.
Maar de wetenschap is nog niet helemaal klaar om de dna-technieken te gebruiken als screening op loten groenten en fruit, belegde broodjes of bereide maaltijden. Er kan immers nog geen onderscheid gemaakt worden tussen ziekteverwekkende en niet ziekteverwekkende Norovirussen. De DNA-technieken brengen stukjes genetisch materiaal aan het licht, maar een positief resultaat kan geen uitsluitsel bieden over het soort virus. Bovendien rijzen problemen bij de interpretatie van het analyseresultaat van de steeds gevoeligere DNA-technieken. Het onderzoek roept ook heel wat vragen op: Waar komt het Norovirus vandaan? Betekent aanwezigheid van DNA ook een risico voor de volksgezondheid? Hoe kunnen we ermee omgaan?
UGent-onderzoekers maken deel uit van werkgroepen die de problematiek van het Norovirus in de voedselketen verder bestuderen, en dit zowel op nationaal (Hoge Gezondheidsraad) als op internationaal niveau (FAO/WHO Codex Alimentarius, Europese Voedselautoriteit EFSA). Als coördinatoren van Veg-i-Trade dragen ze bij tot een betere voedselveiligheid.
Bezoek Veg-i-Trade op de Klimaatdag
Op de Klimaatdag die op 17 maart 2011 plaatsvindt op de Faculteit van de Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent, wordt aandacht besteed aan de verschillende thema’s van klimaatgebonden onderzoek dat plaatsvindt aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. Ook Veg-i-Trade is op de Klimaatdag aanwezig.
www.veg-i-trade.org/