Diabetesmedicijn vertraagt groei cystenieren

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat pioglitazon, een medicijn dat gebruikt wordt om diabetes te behandelen, ook de ontwikkeling van cysten bij patiënten met cystenieren vertraagt.
Cysten zijn met vocht gevulde holtes. als er meerdere van zulke holtes in de nieren aanwezig zijn, spreekt men van Polycystic Kidney Disease (PKD, cystenieren). PKD komt bij ongeveer 1 op de 1000 mensen voor, en is daarmee de meest voorkomende levensbedreigende genetische aandoening. Er is, behalve niertransplantatie, geen goede behandeling voor PKD.

Pioglitazon behoort tot de thiazolidinedionen, medicijnen die de insulineresistentie in de lever en nieren verlagen. Daarom wordt het vaak voorgeschreven bij de behandeling van diabetes (suikerziekte). Het wordt, anders dan sommige andere thiazolidinedionen, als een veilig medicijn beschouwd. Eén van de bijwerkingen is echter het vasthouden van vocht, waardoor oedeem kan ontstaan.

Het onderzoek richtte zich aanvankelijk op het achterhalen van de reden dat pioglitazon aanzet tot vochtophoping. Toen de onderzoekers dit mechanisme begrepen, het medicijn blijkt invloed te hebben op chloridekanalen in de cel, realiseerden zij zich dat pioglitazon vanwege datzelfde mechanisme wellicht heel goed ingezet zou kunnen worden ter behandeling van PKD. Tests op ratten met PKD bevestigde dit vermoeden.

De onderzoekers hopen dat pioglitazone spoedig kan worden ingezet als medicijn tegen PKD, hoewel er nog wel meer onderzoek gedaan moet worden voor het zover is.
24 mrt 2011 09u21