Vorming - Medisch Recht

5/5 KULeuven; 16/5 KULAK; 24/5 UHasselt: ontwikkeling in wetgeving en rechtspraak: no-faultwetgeving, wet 31/3/2010 betreffende vergoeding van schade; rechten van de patiënt; medisch beroepsgeheim, aflevering getuigschriften in private verzekering, opstellen omstandig medisch verslag bij gedwongen opname in psychiatrie
Het Medisch recht heeft recent een aantal belangrijke wijzingen ondergaan die in deze vormingssessie in drie onderdelen wordt toegelicht.

1°) No-fault wetgeving en de wet van 31 maart 2010 betreffende de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg
.  De slachtoffers van schade als gevolg van gezondheidszorg moeten straks in principe de fout van de arts niet meer bewijzen om aanspraak te kunnen maken op een schadevergoeding. Het ontstaan en de bedoeling van de wet worden toegelicht alsook de ervaringen met Franse no-fault wet, het impact op de strafrechtelijke aansprakelijkheid. De nieuwe wet van 15 mei 2007 voorziet namelijk een schadevergoeding zodra er schade kan worden aangetoond. Het nieuwe systeem zal worden gefinancierd door de verzekeringsmaatschappijen en door een overheidsfonds (Fonds voor de vergoeding van ongevallen bij gezondheidszorg). De procedure bij het fonds, de relatie tussen het fonds en verzekeraars komen aan bod. Ook de relatie tussen no-fault en de experimentwet worden behandeld.

2°) Recente rechtspraak inzake de wet rechten van de patiënt. De arresten van het Hof van Cassatie van 11 juni en 26 juni 2009 over de toestemming van de patiënt, meedelen van risico’s en bewijslast worden kritisch besproken;

3°) De professionele autonomie van de arts en de autonomie van de patiënt;

4°) Recente rechtspraak inzake medisch beroepsgeheim, aflevering van medische getuigschriften in private verzekeringen en de opstelling van het omstandig medisch verslag bij gedwongen opname van psychiatrische patiënten. In deze lezing komen onder meer het medisch beroepsgeheim en de aflevering van medische getuigschriften in private verzekeringen en het omstandig medisch verslag bij gedwongen opname aan bod.

meer info...
29 mrt 2011 10u03
Bron: K.U.Leuven
zie ook rubriek