Voor het eerst patiënt verdoofd met xenongas

Het gebruik van xenongas is veiliger voor patiënten met een sterk verminderde linker en rechter hartkamerfunctie. Een algemene verdoving zou belastender voor het hart zijn. Het gas houdt de cardiovasculaire functie meer stabiel en beïnvloedt de samentrekking van de hartspier niet. De patiënt zou na de ingreep ook sneller weer ontwaken.
Een algemene verdoving of anesthesie, met of zonder gas, is belastend voor het lichaam, met name voor het hart. Een operatie onder algemene verdoving voor patiënten met een sterk verminderde linker- en rechterhartkamerfunctie is dan ook risicovol. Onder andere voor deze groep patiënten is xenongas een veiliger narcosemiddel dan wat tot nu toe gebruikt werd. Bovendien ontwaakt de patiënt sneller na de ingreep.

Xenon is een zeldzaam gas dat in een uiterst kleine hoeveelheid in de lucht zit en waarvan de verdovende eigenschappen al 50 jaar bekend zijn. Dankzij onderzoek werden het productieproces en de anesthesieprocedure aanzienlijk verbeterd. Hierdoor is het mogelijk geworden dit gas op grotere schaal voor klinische doeleinden te gebruiken.

De verdovende eigenschappen van het gas zijn al zeker vijftig jaar gekend. De artsen die het als verdovingsmiddel gebruikten, plannen in ons land opleidingen.
07 apr 2011 10u00
zie ook rubriek