Europa verliest de strijd tegen de superbacterie

Mede doordat artsen diverse vormen van antibiotica zo nonchalant voorschrijven, zijn steeds meer bacteriŽn resistent geworden voor het wondermedicijn. En dus zijn deze bacteriŽn niet meer te bestrijden met de huidige middelen. Het is een kritieke situatie, zo benadrukt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). SuperbacteriŽn zijn niet te bestrijden en kosten jaarlijks 25.000 Europese levens.
Nieuw medicijn
Jarenlang hebben we vertrouwd op de antibiotica: een wondermiddel dat nu hard op weg is om zinloos te worden. Het is tijd voor nieuwe medicijnen die de resistente bacteriŽn verrassen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan: vind eerst maar eens een goedje waar de bacteriŽn wel op reageren. En daarna volgt nog een heel traject voor zoín middel op de markt komt.

NDM-1
Maar de nood is hoog. De superbacteriŽn dringen de mensheid in een hoek. De WHO waarschuwt zelfs voor wereldwijde infecties die niet te bestrijden zijn. Een bekend voorbeeld is het enzym NDM-1 dat onlangs nog voor veel onrust zorgde. Dit enzym is resistent voor antibiotica en hecht zich aan gevaarlijke infecties die vervolgens ook resistent worden. zo verspreidt de resistentie zich razendsnel. Het enzym belandde in Europa doordat Europeanen deze tijdens cosmetische ingrepen in landen als Pakistan en India opliepen.

India
NDM-1 is resistent voor ťťn van de belangrijkste en krachtigste vormen van antibiotica. Uit onderzoeken in India Ė waar NDM-1 ontstond Ė blijkt dat het enzym ook in steeds meer drinkwater voorkomt. Inmiddels kunnen miljoenen mensen wel eens drager van het enzym zijn. Het enzym heeft zich ondertussen ook al gebonden aan bacteriŽn die cholera en dysenterie veroorzaken.

Actie
Volgens de WHO is het belangrijk dat landen wereldwijd de handen ineenslaan. Steeds meer mensen gaan op verre reizen en komen mogelijk in aanraking met dit soort stoffen. Daarom is het zaak dat landen niet op eigen houtje, maar samen op zoek gaan naar een oplossing.

Op dit moment is het belangrijk dat resistente bacteriŽn een halt worden toegeroepen. Ook de ontwikkeling van nieuwe medicatie staat hoog op de agenda. Want haast is geboden: wij moeten de superbacteriŽn verrassen in plaats van andersom.
07 apr 2011 10u04
zie ook rubriek