Ademtest voor kanker dichterbij

Onderzoekers hebben een 'elektrische neus' ontwikkeld, die in staat is om chemische signalen van kanker in de adem van patiŽnten te ontdekken. Het gaat hierbij om vormen van long-, hoofd- en halskanker.
De ontdekking is een eerste stap in de richting van een simpele diagnose van kanker in de kamer van de huisarts. kankers in het hoofd en de hals zijn lastig vast te stellen zonder specialistisch onderzoek. Hierdoor worden deze vormen van kanker pas in een laat stadium gediagnosticeerd, wat de kans op succes van een behandeling niet ten goede komt.

Kunstmatige neus
Onderzoekers van Technion, Israel Institute of Technology, bestudeerden met een kunstmatige neus de adem van tachtig vrijwilligers. Bij 22 van hen was er spraken van hoofd- of halskanker, 24 hadden longkanker en 36 mensen waren gezond. Uit de ademtest bleek dat in de adem van de hoofd- en halskankerpatiŽnten bepaalde herkenbare patronen van moleculen aanwezig waren.

"Voor nu is het belangrijk om onze resultaten bij grotere onderzoekspopulaties te controleren," aldus hoofdonderzoeker Hossam Haick. Als de ademtest dan effectief blijkt kan dit leiden tot een nieuwe screeningsmethode in een vroeg stadium van de ziekte.