Hersenen krimpen al 10 jaar voordat Alzheimer zich manifesteert

Gedeelten van de hersenen die door de ziekte van Alzheimer zijn aangetast, zouden op het moment dat dementie wordt vastgesteld, al bijna 10 jaar aan het krimpen zijn. Het onderzoek is gepubliceerd in de nieuwste editie van Neurology, het medisch tijdschrift van de American Academy of Neurology.
Voor dit onderzoek gebruikten wetenschappers mri-scans om gebieden in de hersenen te meten bij personen zonder geheugenproblemen of andere uitingen van alzheimer. Men volgde deze personen een aantal jaren om te zien bij wie van hen de ziekte zich ontwikkelde. De onderzoekers richtten hun metingen vooral op die gebieden in de hersenen, die karakteristiek zijn voor alzheimer. Degene met kleinere hersenafmetingen in deze gebieden hadden meer kans op het ontwikkelen van de ziekte dan degene met grotere hersenafmetingen.

"Deze meting is in potentie een belangrijke visuele markering voor de vroege Alzheimer-stadia in de hersenen. Het kan helpen om te voorspellen bij welke personen dementie zich gaat ontwikkelen en biedt mogelijk zelfs een tijdsbeeld van het ontwikkelingsproces van dementie," zegt Dr. Bradford Dickerson van de Harvard Medical School in Boston.

De studie omvatte 2 onderzoeksgroepen, beide zonder tekenen van Alzheimer. In de eerste groep werden 33 personen gedurende 11 jaar gevolgd. Tijdens deze periode ontwikkelden 8 personen de ziekte van Alzheimer. In de tweede groep werden 32 personen gedurende 7 jaar gevolgd en 7 van hen ontwikkelden de ziekte van Alzheimer.

De deelnemers werden onderverdeeld in 3 groepen (gebaseerd op de hersenscans): degene met lage, gemiddelde en hoge mri-waarden in de karakteristieke Alzheimergebieden. Van de 11 personen met de laagste MRI waarden, ontwikkelde 55% de ziekte van Alzheimer, terwijl dit nul personen betrof in de groep met de hoogste MRI-waarden. Van degene met gemiddelde waarden ontwikkelde 20% de aandoening.

"We ontdekten ook dat degenen met lage MRI-waarden, de komende 10 jaar drie keer meer kans hadden op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer, dan degenen met hogere waarden," zegt Dickerson. "Deze voorlopige resultaten kunnen nu nog niet buiten deze onderzoeken worden toegepast, maar wij zijn optimistisch dat deze signaalfunktie in de toekomst zijn nut kan uitwijzen".
26 apr 2011 08u45
Bron: ISAO