Eén mogelijke verklaring hiervoor is volgens de Amerikaanse Hartvereniging de ongezonde levensstijl van Amerikanen, van wie maar liefst de helft aan overgewicht lijdt. "De resultaten zijn zeker merkwaardig", zegt de Antwerpse cardioloog Christiaan Vrints (UZA). "Bij bejaarde Amerikanen zijn er minder beroertes (herseninfarcten). Dat zie je bij ons ook, vooral dankzij betere preventie. Maar bij Amerikanen tussen 14 en 44 jaar was er tussen 1995 en 2005 een toename. Bij mannen zelfs met de helft, bij vrouwen met zo'n kwart. De onderzoekers zijn wel nog voorzichtig in hun conclusies. Het kan ook te maken hebben met betere diagnoses bijvoorbeeld of met betere rapporteringen door ziekenhuizen."
Feit blijft dat de Amerikaanse levensstijl zorgwekkend is. "Tegen 2030 vrezen ze een toename van hart- en vaatziekten met 10%. 40% procent van alle Amerikanen zou dan een cardiovasculaire aandoening hebben."
Bij ons is het sterftecijfer door deze aandoeningen in de afgelopen veertig jaar gehalveerd. Maar als we niet oppassen kan het weer stijgen, waarschuwt Vrints. "Ook bij ons neemt obesitas toe. We eten meer fastfood, kant-en-klare maaltijden zijn soms vettiger en meer gezouten, jongeren kunnen overal frisdrank en snoep uit automaten halen. En het algemene rookverbod moet er echt dringend komen. Uit studies in het buitenland blijkt dat een scherp verschil te maken." DH
In Vlaanderen is er voor één groep (vooral) mannen onder de 50 jaar een stijging van het aantal hartinfarcten: die van de cocaïne- en amfetaminegebruikers. "Om de paar maanden is er wel zo'n geval", zegt professor Philippe Jorens, diensthoofd Intensieve bij het UZA. "Het is een neveneffect dat nog te weinig bekend is."
Bron: Gazet Van Antwerpen, 27-04-2011