Effect antidepressiva minder door aspirine

Pijnstillers zoals paracetamol, ibuprofen en aspirine hebben invloed op de werking van antidepressiva als Prozac. Dat blijkt uit onderzoek van de Rockefeller University in New York. Aan het onderzoek werkten depressieve muizen mee. Gekeken werd naar hun gedragsverandering na toediening van antidepressiva. De helft van de muizen kreeg bovendien pijnstillers toegediend. De antidepressiva Prozac, Seroxat en Efexor bleken minder goed aan te slaan bij de muizen die ook pijnstillers kregen. Hetzelfde resultaat geldt voor mensen: de antidepressiva werken vaker niet naar behoren wanneer zij in combinatie worden geslikt met pijnstillers als paracetamol, ibuprofen en aspirine.
Toediening van bijvoorbeeld prozac is dan in 40 procent van de gevallen succesvol. Zonder pijnstillers is dit 54 procent.

depressie op latere leeftijd
"Het onderliggende mechanisme is nog niet geheel duidelijk, maar de resultaten hebben duidelijke implicaties voor patiŽnten," aldus onderzoeker Irving Kirsch. Hij waarschuwt dat de implicicaties specifiek bij ouderen "ernstig" kunnen zijn.
Ten eerste omdat een depressie op latere leeftijd de kans op de ziekte van alzheimer vergroot en de constatering dat wanneer de depressie niet goed behandeld wordt, de ziekte zich snel ontwikkelt.

Onderzoeker Paul Greengard noemt een tweede reden: "ouderen die aan een depressie lijden, hebben ook vaak last van andere ziekten, zoals artritis, waar zij pijnstillers voor innemen." Hij roept artsen daarom op altijd een goede afweging te maken van de voor- en nadelen van het gebruik van pijnstillers in zulke gevallen.