Nieuwe anticonceptiepil verdubbelt kans op trombose

Bij alle pilvarianten bestaat de kans op bloedproppen in de aderen, maar door de nieuwe varianten wordt deze kans verdubbeld. Bloedproppen kunnen leiden tot trombose in het been of de arm en mogelijk tot een fatale blokkade in de bloedbaan naar de longen; een longembolie.
progesteron
Het risico is afhankelijk van het type progesteron dat in de pil voorkomt. De onderzoekers roepen artsen daarom op in eerste instantie 'lage risico'-pillen voor te schrijven. Dit zijn volgens hen de anticonceptiepillen op basis van het hormoon levonorgestrel (zoals bijvoorbeeld Microgynon).
De nieuwe, op drospirenon gebaseerde, pil (zoals bijvoorbeeld de Yasmin) brengt volgens de onderzoekers een groter risico met zich mee. Wanneer alle vrouwen deze anticonceptiepil zouden slikken, stijgt het aantal vrouwen met bloedproppen per jaar met meer dan de helft (tot 30 op de 100.000 vrouwen in Engeland), aldus de onderzoekers.

Aan het onderzoek werkten 100.000 vrouwen mee. Om een vergelijking te maken werden zij in twee groepen verdeeld: de groep met de anticonceptiepil op basis van levonorgestrel en de groep met drospirenon als hoofdbestanddeel.

Kanttekening
Het onderzoek wordt door een internationaal panel van deskundigen overigens in twijfel getrokken. Zij menen dat iedere anticonceptiepil een klein risico met zich meebrengt, maar dat dit risico voor álle pilgebruikers gelijk is. Het risico wordt groter wanneer de pilslikkende vrouw overgewicht heeft, te dik is of wanneer bloedproppen veel in haar familie voorkomen.
27 apr 2011 10u23
zie ook rubriek