Steeds meer kankerpatiënten hebben financiële problemen

Almaar meer patiënten belanden door hun ziekte in financiële problemen en vragen steun aan de Vlaamse Liga tegen Kanker. Twee jaar geleden werden door het fonds 854 mensen geholpen, in 2010 waren dat er 1.900 patiënten. De eerste maanden van 2011 kwamen er zelfs al 1.008 aanvragen binnen.
Het is vooral door de crisis dat de aanvragen voor financiële steun schrikwekkend toenemen, zegt Chris Heremans, hoofd van de Sociale Dienst van de Vlaamse Liga tegen kanker. "De vervangingsinkomens stijgen niet mee met de index en zijn zeer laag, net als de pensioenen. De meest kwetsbare groepen zijn gepensioneerden en alleenstaande ouders zonder hospitalisatieverzekering. Maar ook jonge mensen vragen hulp omdat ze met een vervangingsinkomen de lening van hun woning niet meer kunnen afbetalen."

Het kankerfonds is het laatste financiële vangnet als alle voordelen van de sociale wetgeving voorziet, uitgeput zijn. De aanvragen voor een tussenkomst van het fonds kunnen niet door de patiënt zelf worden ingediend, maar wel door ziekenhuizen, sociaal werkers van ziekenfondsen en ocmw's. Als het dossier goedgekeurd wordt, betekent dat een steun van 125 tot 1.250 euro, die het jaar daarop opnieuw kan worden aangevraagd, schrijft de krant Het Laatste Nieuws.

Om aan de toenemende vraag te voldoen, wordt er extra geld gepompt uit de reserves van de opbrengst van Kom Op Tegen Kanker.
28 apr 2011 09u05
zie ook rubriek