Raadsel kankertherapie opgelost

Het Erasmus MC en het AMC hebben ontdekt waarom een bepaalde manier van bestrijden van tumoren zo goed werkt. Het gaat om hyperthermie, waarbij tumoren worden 'verwarmd' tot zo'n 42 graden voordat chemotherapie of bestraling wordt ingezet. Het was al bekend dat hyperthermie een positief effect had. Maar waarom, was onbekend. De Nederlandse onderzoekers hebben het raadsel nu opgelost.
Herstel voorkomen
Het blijkt dat door het opwarmen het vermogen van de kankercellen om de schade door therapie te herstellen, vermindert. Daardoor gaan ze gemakkelijker dood.

Obstakel
Lichaamscellen lopen voortdurend schade op, bijvoorbeeld door zonlicht of luchtvervuiling. De cellen kunnen alledaagse schade zelf herstellen omdat ze over dna-reparatiesystemen beschikken. "Die systemen vormen echter een obstakel bij behandelingen tegen kanker omdat het daarbij juist de bedoeling is dat tumorcellen dood gaan", zegt Jacob Aten van de afdeling celbiologie en histologie van het AMC.

Compleet nieuwe bestrijding
De ontdekking maakt het volgens het Erasmus MC mogelijk om kanker op een compleet nieuwe manier te gaan bestrijden. Er bestaan namelijk al medicijnen (PARP-remmers) die cellen kunnen doden waarvan het reparatiesysteem niet goed werkt. Kortgezegd: je verwarmt voortaan dus eerst de tumor van een patiënt waardoor het reparatiesyteem kapotgaat. En vervolgens kunnen de medicijnen die aangedane tumorcellen opruimen en kan de tumor verdwijnen. Uit onderzoek met proefdieren blijkt al dat dit werkt. Nu moet de overstap worden gemaakt naar de mens.

Voor veel meer kankervormen
Het opent ook de mogelijkheid om veel méér patiënten te behandelen met PARP-remmers. "Dus niet alleen mensen met tumoren met zeldzame genetische mutaties, maar alle patiënten met tumoren die lokaal kunnen worden opgewarmd', zegt Roland Kanaar, biochemicus bij het Erasmus MC.
10 mei 2011 09u15
Bron: rtl nieuws