Moleculaire branddetector ontdekt

Het eiwit dat instaat voor de detectie van extreme hitte en voor pijn bij ontstekingen, is geïdentificeerd door een team Leuvense onderzoekers onder leiding van professor Thomas Voets. Het eiwit wordt een veelbelovend doelwit voor de ontwikkeling van nieuwe pijnstillende geneesmiddelen.
Een snelle pijnreactie op extreme temperaturen is van levensbelang, bijvoorbeeld om te voorkomen dat we ons verbranden aan een heet voorwerp of per ongeluk kokende soep inslikken. De detectie van temperatuur is de taak van zintuiglijke zenuwen, die uitlopers hebben tot in de huid en de slijmvliezen. Bij bepaalde aandoeningen, zoals bij ontstekingen of zenuwschade, worden deze zenuwen extra prikkelbaar. Dat kan leiden tot overgevoeligheid aan onschadelijke temperaturen en chronische pijn.

In de celwand rond deze zenuwen zitten ionenkanalen: microscopisch kleine sluisjes die reageren op bepaalde prikkels en dan een elektrisch signaal sturen naar de hersenen. Een tiental jaren geleden ontdekten Amerikaanse onderzoekers de capsaïcine-receptor: een ionenkanaal dat instaat voor het waarnemen van hitte en van “hete” chemische stoffen. Capsaïcine is de stof in rode pepers die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak. Onderzoek wees echter uit dat de capsaïcine-receptor niet alle waarnemingen van hitte voor zijn rekening neemt en dat er andere moleculaire detectoren voor extreme hitte moesten bestaan.

Onderzoek van doctor Joris Vriens in samenwerking met collega’s van het Leuvense laboratorium voor Ionenkanaalonderzoek en Duitse onderzoekers wees uit dat het ionenkanaal TRPM3 ook een moleculaire sensor voor hitte en voor het hormoon pregnenolone sulfaat – een voorloper van de geslachtshormonen oestrogeen of testosteron - was. Muizen met een defect TRPM3-gen blijken veel minder pijn te voelen bij blootstelling aan hitte of aan het steroïde hormoon. Bovendien ontwikkelen deze muizen geen overgevoeligheid voor warmte bij ontstekingen. Deze nieuwe ontdekkingen maken TRPM3 een veelbelovend doelwit voor de ontwikkeling van nieuwe pijnstillende geneesmiddelen.
12 mei 2011 14u26
Bron: K.U.Leuven