UZ Brussel opent eerste geÔntegreerde diabeteskliniek in BelgiŽ

Op 19 mei opent het UZ Brussel een geÔntegreerde diabeteskliniek. Daarmee wil het ziekenhuis de multidisciplinaire diabeteszorg verder optimaliseren. Dat zegt het UZ Brussel in een persbericht. De Vlaamse Diabetes Vereniging reageert opgetogen.
Het aantal suikerziektepatiŽnten stijgt wereldwijd. Tegen 2030 worden 53 procent meer diabetici verwacht. Dankzij een goede aanpak van de ziekte hebben de meeste patiŽnten vandaag een goede levenskwaliteit en -verwachting.

Het UZ Brussel hoopt om vanaf 19 mei voor zoveel mogelijk patiŽnten een behandeling op maat te kunnen aanbieden. "Met het oprichten van een geÔntegreerde diabeteskliniek heeft het UZ Brussel alle disciplines met een raakvlak met diabetes binnen ťťn nieuwe infrastructuur en organisatie samengebracht. Zo wordt de multidisciplinaire diabeteszorg verder geoptimaliseerd", aldus de mededeling.

De nieuwe diabeteskliniek zal de komende jaren ook betaceltransplantatie, betacelregeneratie en stamceltransplantatie uittesten. Betacellen zijn verantwoordelijk voor de productie van insuline. Op de campus Jette vindt al meer dan twintig jaar hoogtechnologisch onderzoek plaats in het Center for Beta Cell Therapy in Diabetes.

De Vlaamse Diabetes Vereniging juicht de opening van de geÔntegreerde diabeteskliniek alvast toe. "Een multidisciplinaire aanpak levert betere zorgen. als alles op ťťn plaats verenigd is, kunnen de artsen sneller handelen", aldus Stijn Deceukelier, directeur van de Vlaamse Diabetes Vereniging. "Diabetes is een chronische aandoening die een multidisciplinaire aanpak vergt. Verschillende ziekenhuizen hebben nu al multidisciplinaire consultaties. De opening van een geÔntegreerde diabeteskliniek is voor ons een logische evolutie", voegt Deceukelier er nog aan toe.
13 mei 2011 09u41
zie ook rubriek