Opening nieuw radiotherapiecentrum met revolutionair bestralingstoestel

Om zich voor te bereiden op de toekomst, opent de Universitaire Radiotherapie Antwerpen (URA), een samenwerking tussen het UZA en ZNA, op 13 mei een nieuw gebouw dat drie nieuwe radiotherapiebunkers huisvest. In één ervan werd de TomoHD geïnstalleerd, een uniek bestralingstoestel dat nog meer gezonde weefsels kan sparen. Het is wereldwijd het eerste toestel van dit type dat in gebruik wordt genomen.
Stijging van het aantal radiotherapiebehandelingen
Het uza bouwde deze nieuwe faciliteiten met het oog op de toekomst. De laatste jaren steeg het aantal kankerpatiënten dat met radiotherapie wordt behandeld immers beduidend (zo’n 10% meer in 2009 ten opzichte van 2008). In België spreken we over zo’n 33.500 behandelingen per jaar. Het aantal sessies in het URA steeg in 2010 met 6% ten opzichte van het jaar ervoor, van 5.232 naar 5.582. Er werden 186 behandelreeksen uitgevoerd tegenover 190 vorig jaar.

In het nieuwe gebouw werden drie bunkers ondergebracht. In één van de bunkers werd een TomoHD trainingtoestel ondergebracht, om gebruikers en technici uit heel Europa op te leiden. In een tweede bunker komt nog een nieuw toestel en in de derde bunker is nog alles mogelijk. Die is klaar voor de toekomst.

Nieuw TomoHD toestel verhoogt genezingskansen
De nieuwe TomoHD voor patiënten, ontwikkeld door het AmerikaanseTomoTherapy Inc, werd in de reeds bestaande faciliteiten geïnstalleerd. Dit toestel zal zeker zorgen voor een extra groei van patiënten. Het is wereldwijd het eerste toestel van dit type dat in gebruik wordt gesteld. De TomoHD is uniek omdat men er uiterst nauwkeurige bestralingen mee kan uitvoeren, met een betere positionering en een betere dosering, zodat gezonde weefsels gespaard kunnen blijven en de genezingskans wordt verhoogd.

Nieuwe mogelijkheden voor behandeling van hoofd –en halstumoren en borstkanker
Zowel patiënten met hoofd- en halstumoren, vooral in de nabijheid van de ogen, als patiënten met bvb long, - en pancreastumoren, vinden baat bij het nieuwe bestralingssysteem. Het risico dat ook gezond weefsel werd bestraald, was bij de behandeling van deze tumoren tot nog toe erg groot. De TomoHD techniek kan bovendien ook patiënten met borstkanker bestralen via een vaste hoek, waardoor het borstweefsel aan de andere (gezonde) kant gespaard kan blijven van bestraling. Een bijkomend voordeel is dat met dit systeem meerdere letsels in één behandeling kunnen worden bestraald, terwijl de patiënt vroeger meerdere opeenvolgende behandelingen moest ondergaan. Hierdoor wordt de behandelingstijd korter. Gemiddeld duurt een dagelijkse behandeling nu slechts enkele minuten. De meeste patiënten doorlopen een behandeltijd van 6 tot 7 weken.

Prof. dr. Danielle Van den Weyngaert, diensthoofd: “Dit is het toestel dat we nodig hebben om vooruitgang te boeken in de bestralingstherapie van de toekomst. Ook het huidige toestel zal een upgrade krijgen, opdat het de nieuwe mogelijkheden aankan. Met deze nieuwe generatie radiotherapie toestellen boeken we steeds betere resultaten en kunnen we ook die moeilijk bereikbare of complexere tumoren bereiken zonder gezond weefsel te beschadigen. Dat opent een wereld van nieuwe mogelijkheden.”

Vijftig patiënten per dag
De dienst Universitaire Radiotherapie Antwerpen beschikt nu over twee klinische bestralingstoestellen van TomoTherapy Inc, die gebruik maken van ‘beeldgestuurde radiotherapie’. Daarbij draait de bron rond de patiënt en blijven de bestralingsvelden afgestemd op de tumor. De artsen krijgen zo niet alleen beelden van de patiënten voor de bestraling, maar het toestel brengt de patiënt ook in de juiste positie volgens de initiële scan. Dagelijks worden er zo’n 50 patiënten per dag op de twee toestellen behandeld. Het derde toestel wordt enkel voor trainingsdoeleinden gebruikt.
17 mei 2011 09u36
Bron: MagUZA.be
zie ook rubriek