Algemene staking in UZ Gent op 18 mei 2011

Op woensdag 18 mei organiseren de vakorganisaties van het Universitair Ziekenhuis Gent een algemene 24 uursstaking. De directie heeft de voorbije weken alles in het werk gesteld om in een constructieve dialoog met de vakorganisaties deze staking te voorkomen. Afgelopen vrijdag werd een laatste voorstel voorgelegd waarin op zes cruciale punten wordt tegemoet gekomen aan de vakorganisaties. Die maatregelen richten zich op bijkomende aanwervingen, doorgedreven ondersteuning van diensten en leidinggevenden en de transparante uitvoering en opvolging van het Protocol dat beide partijen op 25 februari jl. ondertekenden. Er werd vrijdag helaas geen vergelijk bereikt.

De directie en de vakorganisaties zijn wel overeengekomen om op de stakingsdag:
• de zorgverstrekking aan patiënten te garanderen volgens medische indicatie; daartoe is het noodzakelijke personeel beschikbaar;
• een vlotte doorgang via de hoofdingang aan De Pintelaan te garanderen voor patiënten en bezoekers, kandidaten voor selectiegesprekken, personeelsleden van de UGent, studenten en hulp- en ordediensten.

Voor patiënten en bezoekers betekent dit dat consultaties of ingrepen plaatsvinden zoals gepland, tenzij het UZ Gent vooraf contact opneemt. Bij twijfel kunnen patiënten contact opnemen met de betrokken dienst of de telefooncentrale op tel. 09 332 21 11.

"Vakorganisaties en directie staan nog steeds volledig achter het Protocol dat we in februari samen ondertekend hebben. Dit houdt vooral in dat we bijkomend personeel aanwerven, met name ter vervanging van langdurig afwezigen. In ons overleg van de laatste dagen en weken hebben we dan ook geprobeerd om verdere modaliteiten af te spreken en garanties te bieden rond de uitvoering van dat Protocol. Deze zijn voor de vakorganisaties vooralsnog onvoldoende gebleken", zegt afgevaardigd bestuurder Jef Peeters. "Wij blijven werken aan constructief overleg en hopen zeer binnenkort tot een gedragen akkoord te kunnen komen over de gekende pijnpunten. Wij willen in het belang van de patiënten en de medewerkers zo snel mogelijk verderpraten."

Het UZ Gent heeft in aanloop naar de stakingsdag alle noodzakelijke praktische regelingen getroffen om de continuïteit van de zorgverlening aan patiënten te kunnen garanderen.
17 mei 2011 10u00
Bron: UZ Gent
zie ook rubriek