Vlaamse Armoedemonitor

Op vraag van de minister van Armoedebestrijding werd door de Studiedienst van de Vlaamse Regering ter ondersteuning van het Vlaamse armoedebeleid de Vlaamse Armoedemonitor ontwikkeld. Bedoeling van voorliggende monitor is om op een bevattelijke en overzichtelijke manier de armoedesituatie en –evolutie in Vlaanderen in kaart te brengen en op te volgen.
armoede is meer dan een tekort aan inkomen. Het verwijst naar een geheel van onderling verbonden vormen van uitsluiting op verschillende domeinen van het individuele en sociale leven. Financiële moeilijkheden zijn tegelijk vaak oorzaak en gevolg van achterstelling op vlak van tewerkstelling, onderwijs, huisvesting, gezondheid en maatschappelijke participatie. Voor elk van deze levensdomeinen werden in deze armoedemonitor dan ook indicatoren opgenomen. Aangezien de strijd tegen armoede bij kinderen en ouderen een belangrijke prioriteit vormt van het Vlaamse armoedebeleid, werden ten slotte een aantal indicatoren opgenomen die specifiek focussen op de armoedesituatie van kinderen en ouderen.

Deze Vlaamse Armoedemonitor zal jaarlijks verschijnen samen met de rapportering van de voortgang van het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding (VAPA). De afzonderlijke indicatoren opgenomen in deze monitor zullen tegelijk doorlopend geüpdatet en beschikbaar gesteld worden op de cijferpagina’s van de website van de Studiedienst van de Vlaamse Regering.
17 mei 2011 10u15
meer over
zie ook rubriek