Preventief meten van bloeddruk voorkomt hartkwaal

Eén op de drie volwassenen heeft een te hoge bloeddruk, oftewel hypertensie. Je merkt er niets van, maar het is wel de grootste risicofactor van hart- en vaatziekten. Het preventief meten van je bloeddruk kan daarom lonen.
Niet alleen hoge bloeddruk treft veel mensen – in Nederland alleen al 3 miljoen volwassenen – ook het aantal personen met overgewicht de afgelopen 20 jaar verdubbeld. Tegenwoordig kampen 5 op de 10 mannen en 4 op de 10 vrouwen in Nederland met overgewicht en dit is een van de belangrijkste oorzaken van een te hoge bloeddruk.

Vandaag, op Wereld hypertensie Dag, wordt aandacht gevraagd voor het onder controle krijgen en voorkomen van hypertensie (hoge bloeddruk). Want veel hartziekten kunnen worden voorkomen als een hoge bloeddruk in een vroeg stadium wordt gedetecteerd en behandeld. Daarom zou iedereen eigenlijk zijn waarden moeten kennen en regelmatig zijn bloeddruk moeten meten.

Dat kan natuurlijk bij de huisarts. Eén op de vier mensen heeft echter last van het ‘witte-jassen syndroom’. De doktersomgeving kan zorgen voor stress en een hogere bloeddruk op dat specifieke moment. Voor hen is het thuis meten van de bloeddruk een stressvrije, betrouwbare manier om de bloeddrukwaarden onder controle te houden.
17 mei 2011 10u17
zie ook rubriek