Pollen blijven rondzweven door gebrek aan buien

Niet alleen bloemen en gewassen kunnen dringend wat regen gebruiken in de tot nog toe droogste mei sinds 1833. "Ook voor allergiepatiënten komen enkele buien niets te vroeg", waarschuwen dokters en specialisten. "De droogte zorgt ervoor dat minder pollen uit de lucht worden 'gespoeld'." Met andere woorden: het is écht ongezond droog.

In het hele land strompelen snotterende patiënten de wachtkamers van dokterspraktijken binnen. "Door de grote temperatuurverschillen zijn een aantal mensen snipverkouden", zegt dokter Rufij Baeke van het Vlaams Artsensyndicaat. "Maar er zitten ongetwijfeld ook veel allergiepatiënten. Sommigen weten dat zelf niet en wijten hun ziektebeeld verkeerdelijk aan een verkoudheid. Nu de pollen maar in het rond blijven vliegen, is het echt ongezond droog."

Concentratie

Dat bevestigen ook de laatste vaststellingen van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). De concentratie grassenstuifmeel per kubieke meter lag de voorbije dagen (ver) boven het gemiddelde van de jongste tien jaar. "We zitten momenteel aan de beginfase voor de grassen, maar ook de slijmvliezen van patiënten die overgevoelig zijn voor boompollen, zijn nog overprikkelbaar", zegt professor Wim Stevens, allergoloog van het UZ Antwerpen. "Door de droogte worden minder pollen uit de lucht gehaald. Winderige, zonnige dagen zijn nefast voor allergische patienten."

Volgens professor Stevens bestaan er afdoende behandelingen, maar zijn ze het meest effectief als ze gestart worden voor de klachten optreden. Daarom vinden heel wat dokters het belangrijk dat patiënten zich tijdig laten testen. "Een klein bloedonderzoek is voldoende. Dat kost weinig tijd en geld", aldus nog dokter Rufij Baeke.

Herstel

Volgens weerman Eddy De Mey zijn er voorlopig geen grote veranderingen op komst. "De natuur herstelt zich altijd. Vroeg of laat zal de droogte doorbroken worden, maar dat zal deze week nog niet het geval zijn. Van maandag tot en met woensdag blijft het droog, met gemiddelde temperaturen tot 23 graden. Tussen donderdagmiddag en zaterdagochtend neemt de kans op buien wel toe. Plaatselijk kunnen dat serieuze buien zijn, met zelfs onweer. Maar het zijn geen georganiseerde storingen. Het neerslagtekort zal zeker niet worden weggewerkt."

Allergiepatiënten vermijden de komende dagen dus nog steeds zo veel mogelijk fysieke inspanningen in openlucht. Meer info over onder andere pollenconcentraties vindt u op www.airallergy.be.

 

© 2011 Het Laatste Nieuws - Freys Joost 23-05-2011 Pag. 7

23 mei 2011 08u24
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek