130 Duitsers ziek door EHEC-bacterie

In Duitsland liggen tientallen mensen in het ziekenhuis, nadat zij waren besmet met de Enterohemorragische Escherichia coli (EHEC-bacterie). Vooral vrouwen zijn ziek geworden.
De infectie gaat gepaard met een hevige diarree, braken en buikpijn en kan ernstige schade aan de nieren veroorzaken. Veel patiŽnten liggen op de afdeling intensieve zorg. Dat heeft de publieke omroep ARD maandag gemeld.

In de deelstaten Nedersaksen, die aan Nederland grenst, en Bremen zijn bijna 25 gevallen gemeld. In de eveneens in het noorden van Duitsland gelegden deelstaten Sleeswijk-Holstein en Hamburg betreft het ongeveer twintig gevallen. Ook in het veel zuidelijker gelegden Hessen zijn patiŽnten met de ehec-bacerie in het ziekenhuis opgenomen.

De meeste mensen worden met de ehec (Enterohemorragische E.coli)-bacterie besmet door het eten van onvoldoende verhit rundvlees. Ook rauwe melk kan gevaarlijk zijn.

Duitse wetenschappers weten nog niet waar de bron van de besmetting zit, zij richten zich op ongewassen groente en fruit. De reden daarvoor is dat tot nu toe alleen vrouwen, in leeftijd variŽrend van 11 tot 73 jaar, ziek zijn geworden, mogelijk dat zij besmet zijn bij het bereiden van het eten. Deskundigen adviseren de handen grondig te wassen en als het even gaat een desinfectiemiddel te gebruiken. Groente en fruit moeten met stromend water worden gewassen. Messen en snijplanken moeten na gebruik de vaatwasser in. Eten moet minstens tien minuten op een temperatuur van 70 graden worden gekookt.


besmetting met de EHEC-bacterie is in Duitsland sinds 2001 meldplichtig. Sinds die tijd zijn 900 tot 1200 ziektegevallen geregistreerd. De EHEC-bacterie komt van nature voor in de darmen van runderen, schapen, geiten, reeŽn en herten. Maar er zijn aanwijzingen dat ook huisdieren drager zijn.
24 mei 2011 09u48
zie ook rubriek