Nieuwe snellere chlamydia-test ontwikkelt

Een nieuwe chlamydia-test kan snel en eenvoudig aantonen met welk type van de chlamydia-bacterie iemand besmet is. Sommige bacterietypen, die vooral onder homoseksuele mannen voorkomen, hebben een langere behandeling met antibiotica nodig.
Tot nu toe was het niet mogelijk om met één test te laten zien met welke subtype (serovar) van de bacteriesoort chlamydia trachomatis iemand besmet is. Daarbij is de nieuw ontwikkelde test ook minder tijdrovend dan voorheen. Onderzoeker Koen Quint van de Vrije Universiteit in Amsterdam promoveert 26 mei op het onderzoek.

dna
Er bestaan negentien subtypes van chlamydia trachomatis. De indeling is bepaald op basis van de eiwitten die aan de buitenkant van de Chlamydia-bacteriën zitten. Het dna van de bacteriën bepaalt welke eiwitten dat zijn.

De nieuwe test laat zien welk DNA de chlamydia-bacterie bevat, waardoor meteen bekend is van welk subtype de bacterie is. De test geeft ook aan of iemand met meer dan één subtype is besmet. Met de testuitslag kan vervolgens worden besloten welke antibioticabehandeling het meest geschikt is.

hpv
Quint vond geen aanwijzingen dat er een verband is tussen chlamydia-infecties en de ontwikkeling van baarmoederhalskanker. Tot nu toe waren er wel aanwijzingen dat Chlamydia het ontstaan van baarmoederhalskanker in de hand werkt bij vrouwen die besmet zijn met het humaan papillomavirus (hpv).

Dit onderzoek kon dit verband echter niet aantonen bij HPV-geïnfecteerde vrouwen. Waarschijnlijk is het eerder gevonden verband te verklaren doordat chlamydia en HPV op dezelfde manier worden overgedragen. Daarom zijn mensen vaak tegelijkertijd besmet met Chlamydia en HPV.

Onvruchtbaarheid
Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa) en kan onder meer leiden tot onvruchtbaarheid. In Nederland worden jaarlijks zestigduizend mensen besmet met Chlamydia trachomatis. De meeste geïnfecteerde personen hebben geen klachten, maar kunnen wel, zonder het zelf te weten, andere mensen besmetten.