Belgen zoeken massaal hulp om te stoppen met roken

Het aantal Belgen dat professionele hulp zoekt om te stoppen met roken, is in een jaar verdertienvoudigd. Met het nakende rookverbod in de horeca stromen onophoudelijk aanvragen binnen bij tabakologen, schrijven de Concentrakranten.
Het aantal Belgen dat hulp zoekt bij een tabakoloog, is opgelopen van 1.935 in 2009 tot 25.678 in 2010. Tabakologen zijn erkende specialisten, vaak psychologen, die een roker met professioneel advies afhelpen van de sigaret.

Het roken op café wordt vanaf 1 juli verboden, en daarom willen veel landgenoten af van hun verslaving. De wil om te stoppen is volgens tabakoloog Johan Swennen bij veel rokers sowieso aanwezig. "Maar ze hadden niet echt een reden. Nu het rookverbod eraan komt, is die reden plots heel tastbaar", zegt hij.

Terugbetaling
Sinds 1 oktober 2009 worden de sessies bij een tabakoloog voor een deel terugbetaald. "En dat heeft ervoor gezorgd dat de schrik om er professionele hulp bij te halen helemaal weg is", zegt rookstopspecialist Wendy Calders.

De fors toegenomen populariteit van tabakologen weegt wel op de schatkist. Vorig jaar moest het Riziv 610.000 euro terugbetalen aan rokers die in behandeling waren bij een tabakoloog.
25 mei 2011 08u54
zie ook rubriek