EHEC-bacterie eist reeds drie doden in Duitsland

Volgens Duitse media zijn er ondertussen al drie doden gevallen en zijn al 400 mensen besmet, verdeeld over minstens vijf noordelijke deelstaten. De angst voor deze bacterie groeit.
De eerste dode viel zaterdag al. Het gaat om een 83-jarige vrouw. Zij is zaterdag overleden. De vrouw werd al sinds half mei in een ziekenhuis behandeld wegens diarree waarbij ze bloed verloor. In Duitsland liggen tientallen mensen in het ziekenhuis, nadat zij besmet raakten met de ehec-bacterie. Vooral vrouwen zijn ziek geworden. De Duitse zender ARD meldde dat de ehec-uitbraak mogelijk nog een tweede leven heeft geŽist. Het gaat om een jonge vrouw (25) in Bremen die de symptomen van infectie vertoonde. Laboratoriumonderzoek moet uitwijzen of EHEC daadwerkelijk de doodsoorzaak was. Ook in deelstaat Schleswig-Holstein viel mogelijk al een dode door de bacterie, het gaat daar om een 80-jarige met gelijkaardige symptomen.

Besmette rauwkost
De Duitse gezondheidsautoriteiten hebben de bron van de zeer besmettelijke darmbacterie mogelijk al gelokaliseerd. 19 van de besmette personen hadden in een bedrijfskantine gegeten. Wellicht was daar een lading besmette rauwkost toegekomen. Verder onderzoek moet de juiste oorzaak achterhalen.

Hevige diarree
De infectie gaat gepaard met hevige diarree, braken en buikpijn en kan ernstige schade aan de nieren veroorzaken. Veel patiŽnten liggen op de afdeling intensieve zorg. Over de oorzaak van de besmetting hebben de autoriteiten nog geen uitsluitsel.

Veel besmettingen
Besmette gevallen zijn naast Nedersaksen gemeld in onder meer Hamburg en de deelstaat Sleeswijk-Holstein. In Hamburg repten de autoriteiten maandagavond van bijna zeventig vermoedelijke EHEC-gevallen. In Sleeswijk-Holstein is het aantal vermoedelijke besmettingen in de afgelopen dagen fors gestegen. Maandagmiddag sprak het ministerie van Gezondheid in Sleeswijk-Holstein van circa negentig mensen die waarschijnlijk met EHEC zijn geÔnfecteerd. Dat aantal was vanmorgen tot ruim tweehonderd opgelopen.

Volwassenen
Het Robert Koch-Institut in Berlijn, het regeringsinstituut voor ziektebestrijding en -preventie, vindt het opvallend dat vooral volwassenen zijn getroffen. Normaliter lopen vooral kinderen een infectie op. Het instituut raadt de Duitsers aan de hygiŽne in de keuken goed in de gaten te houden en snijplanken en messen steeds goed schoon te maken, omdat de besmetting wellicht via groenten verspreid werd.
25 mei 2011 08u56
zie ook rubriek