Nieuwe test versnelt diagnose ziekte van Bechterew

Mensen die de ziekte van Bechterew hebben, lopen gemiddeld 8 jaar met rugklachten rond voordat de juiste diagnose gesteld wordt. Dr. Dominique Baeten van het AMC wil daar een eind aan maken. Hij werkt aan een diagnostische test, die via het bloed snel uitsluitsel kan geven. In het speciale Bechterewdossier op www.reumafonds.nl licht Baeten in een video zijn onderzoek toe.
De ziekte van bechterew is een reumatische aandoening, die vooral in het bekkengewricht en de rug klachten geeft. Het bindweefsel (ligamenten) tussen de ruggewervels verhardt en verbeent, waardoor de rug vast gaat zitten. Die verbening is te zien op een röntgenfoto of ct-scan, maar dan is het eigenlijk al te laat. “Medicijnen kunnen vergroeiingen niet meer terugdraaien. Daarom is er behoefte aan een test, die we bij mensen met specifieke rugklachten kunnen doen, waardoor zij tijdig met medicijnen kunnen starten”, aldus reumatoloog Baeten.

Myofibroblasten
Uit eerder onderzoek van Baeten blijkt dat bij bechterew-patiënten in het ontstoken weefsel zogenaamde myofibroblasten voorkomen. Dat zijn littekencellen die bindweefsel aanmaken. Bij andere vormen van reuma zijn deze cellen nauwelijks aanwezig. Baeten: “De myofibroblast is een belangrijke marker voor de ziekte. De diagnostische test moet deze cellen zichtbaar maken in het bloed.” Bovendien onderzoekt Baeten hoe de activiteit van myofibroblasten is af te remmen, waardoor de ziekte van Bechterew tot stilstand kan worden gebracht.

Axiale spondylo-artritis
Om in een vroeg stadium de ziekte van Bechterew te kunnen vaststellen, is tevens een snelle verwijzing van huisarts naar reumatoloog nodig. Daarom pleiten Dominique Baeten en zijn collega-onderzoekers voor een nieuwe naam van ontstekingsrugpijn: axiale spondylo-artritis. Het gaat dan om mensen die specifieke rugklachten hebben, zoals te lezen is in het Bechterewdossier. Bij axiale spondylo-artritis kan al gestart worden met de juiste medicijnen, zodat de kwaliteit van leven verbetert en mensen pas in een later stadium de ziekte van Bechterew ontwikkelen.

In het Bechterewdossier vinden bezoekers medische informatie, actueel wetenschappelijk onderzoek en video’s. Ook kunnen zij een gratis brochure over de ziekte van Bechterew aanvragen. In Nederland hebben 1 op 200 mensen de ziekte van Bechterew, vooral jonge mensen tussen de 20 en de 40 jaar.

Reumafonds
Het Reumafonds financiert onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en bestrijding van reuma. Reuma is niet één ziekte, maar omvat meer dan 100 aandoeningen zoals reumatoïde artritis, artrose of fibromyalgie. Chronische aandoeningen die niet te voorkomen of te genezen zijn. Dankzij effectieve behandelingen kunnen mensen met reuma langer en beter functioneren, zowel thuis als op het werk.
30 mei 2011 10u30
Bron: MedR.nl
zie ook rubriek