Kinderen krijgen vaker ziekte van Crohn

Het aantal kinderen met de chronische darmziekte van Crohn neemt snel toe. Momenteel komen er elk jaar 250 nieuwe gevallen onder de achttien jaar bij, meldt patiëntenvereniging CCUVN
Binnen de groep kinderen is een verontrustende stijging te zien van zeer jonge patiënten, stelt maag-, darm- en leverarts Clemens Bolwerk van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. "In de medische literatuur worden zelfs al zuigelingen met ziekte van crohn gerapporteerd.”

Ongeneeslijk
Kinderen die de ziekte hebben, lopen extra risico aangezien ze volop in de groei zijn. Hun aangedane darmen nemen minder voedingsstoffen op, waardoor ze een ernstige groeiachterstand kunnen oplopen.

In totaal lijden zo'n 20.000 Nederlanders aan de ziekte van crohn. De ziekteverschijnselen - diarree, zweren, fistels - kunnen alleen met medicijnen worden onderdrukt. Wie op jonge leeftijd crohnpatiënt wordt, zal zijn leven lang onder behandeling moeten blijven. De ziekte is vooralsnog ongeneeslijk.

Oorzaken onbekend
De oorzaken zijn tot op heden onbekend. erfelijkheid speelt zeker een rol, maar ook stress en hygiëne leveren waarschijnlijk een vergroot risico op. artsen vermoeden dat mensen vatbaarder worden naarmate ze in een schonere omgeving leven. Bolwerk: "Hoe meer je als kind in de poep hebt gerold, hoe beter.”
03 jun 2011 08u56
zie ook rubriek