Vliegende Start voor Week van het Hartritme!

Begin deze week repten duizenden Belgen zich voor een gratis test op voorkamerfibrillatie (VKF) naar de 80 gerenommeerde ziekenhuizen die dit jaar deelnemen aan de Week van het Hartritme (6 tot 12 juni). Enkel online en helemaal aan het begin van deze nationale campagne zijn trouwens al bijna 7000 landgenoten ingeschreven. Deze tweede editie is dus goed op weg om het immense succes van vorig jaar (meer dan 14.000 deelnemers) nog verder te overstijgen.
Het aantal patiënten met voorkamerfibrillatie in België wordt geschat op 150.000, dit aantal zal waarschijnlijk verdubbelen tegen 2050 en één op vier landgenoten boven de 40 jaar zal hier ooit aan lijden. Vreemd genoeg zijn de bevolking en zelfs de medische gemeenschap nog te weinig op de hoogte van deze frequente hartritmestoornis' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>hartritmestoornis die - wanneer de diagnose te laat gesteld wordt - potentieel zeer ernstige gevolgen kan hebben.

Daarom organiseert de Belgian Heart Rhythm Association dit jaar opnieuw de Week van het Hartritme. Wie dat wenst kan deze week gratis zijn elektrische hartactiviteit laten opmeten met een pijnloos hartfilmpje of een ECG (elektrocardiogram) in een van de vrijwillig deelnemend medisch centra in zijn buurt. Een tijdige diagnose van voorkamerfibrillatie is namelijk cruciaal: zonder de juiste behandeling is het risico op een trombose of beroerte namelijk vijf keer zo groot en is er een verhoogde kans op hartfalen. Eén op 6 beroertes is trouwens het gevolg van voorkamerfibrillatie.

Over voorkamerfibrillatie
Voorkamerfibrillatie is een hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat en zeer onregelmatig begint te kloppen. Dit verhoogt het risico op hartfalen en op de vorming van bloedklonters die een trombose of een cerebrovasculair accident (cva, beroerte) kunnen veroorzaken.

Voorkamerfibrillatieis de meest voorkomende hartritmestoornis en wordt frequenter met het ouder worden: vanaf 40 jaar heeft men 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Ongeveer 1 op 15 volwassenen ouder dan 65 jaar en 1 op 10 volwassenen ouder dan 80 jaar hebben te maken met deze stoornis.

Het aantal patiënten met voorkamerfibrillatie in België wordt geschat op 150.000 en dat cijfer zal tegen 2050 waarschijnlijk verdubbelen. De laatste 20 jaar is wereldwijd het aantal ziekenhuisopnames te wijten aan VKF toegenomen met 60 %.

Voorkamerfibrillatie kan de volgende symptomen veroorzaken: hartkloppingen, kortademigheid in rust of bij inspanning, duizeligheid, een ongewone vermoeidheid, flauwvallen of pijn in de borst. Bij 1 op 3 mensen geeft voorkamerfibrillatie helaas geen klachten en wordt de aandoening soms te laat ontdekt. Het opmeten van de elektrische hartactiviteit met een hartfilmpje of elektrocardiogram (ECG) is het beste onderzoek, maar het betreft slechts een momentopname. Gezien voorkamerfibrillatie bij sommigen slechts af en toe opkomt, is het nuttig om het hartritme zelf te leren controleren door het nemen van de polsslag.

Meer informatie over de Week van het Hartritme en voorkamerfibrillatie is te vinden op www.mijnhartritme.be.
08 jun 2011 13u11