Antwerpen zet stap vooruit in onderzoek naar geneesmiddelen

Aan de Universiteit Antwerpen (UA) opent dinsdag de nieuwe onderzoeksfaciliteit voor medische beeldvorming. Dat gebeurt in samenwerking met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en farmabedrijf Janssen Pharmaceutica. Vlaams minister-president Kris Peeters opent dinsdagavond de nieuwe gebouwen officieel. Daar zal onder meer onderzoek voor nieuwe medicijnen gebeuren.

In de onderzoeksfaciliteiten zal medische beeldvorming gebeuren bij kleine proefdieren zoals ratten, muizen of zangvogels. Aan de hand van PET- en/of MRI-scans van de dieren kunnen onderzoekers zonder dat ze een autopsie moeten uitvoeren nagaan waar in het lichaam ziektes zich ontwikkelen en of medicijnen op de juiste plaats aankomen.

Dat moet ertoe leiden dat ziektes zoals Alzheimer of kanker in een erg vroeg stadium kunnen worden opgespoord of zelfs voorkomen, zodat ze kunnen behandeld worden op een moment dat herstel nog mogelijk is.

De link die nu aan de UA wordt gemaakt tussen het onderzoek met proefdieren en klinische toepassingen in het ziekenhuis, maken het project uniek. Het UZA beschikt nu ook over een deeltjesversneller, om isotopen aan te maken voor het onderzoek met de proefdieren en voor diagnosestelling bij patiënten in het ziekenhuis.

De nieuwe onderzoeksfaciliteiten creëert een 15-tal nieuwe jobs. Het gaat om een investering van zowat 15 miljoen euro, zonder personeelkost. Privépartner Janssen investeert 7 miljoen euro in onder meer apparatuur. Volgens het bedrijf is de nabijheid van het Antwerpse onderzoekscentrum een grote troef in zo'n innovatieve samenwerking.

© 14-06-2011 Belga
© 15-06-2011 Gazet van Antwerpen

15 jun 2011 08u16
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek