Wetenschappers in Antwerpen bijeen over aangeboren afwijkingen

Wetenschappers uit 29 landen komen morgen samen in het Antwerpse provinciehuis om zich te buigen over de oorzaken van aangeboren afwijkingen bij baby's. Het Provinciaal Instituut voor de Hygiëne (PIH) is organisator van dit 11de Eurocat symposium
Ongeveer 3 % van de baby's in België wordt geboren met een kleine of grote afwijking. Sinds 1989 registreert de provincie Antwerpen, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, aangeboren afwijkingen bij kinderen volgens het Eurocat-registratiesysteem (European surveillance of Congenital Anomalies). De resultaten worden vergeleken met de registraties in andere Europese landen. Met 2,7% aangeboren afwijkingen ligt het Antwerpse gemiddelde iets hoger dan het Europese gemiddelde van 2,3%. De meest geregistreerde afwijkingen in de regio zijn die van het hart en de bloedvaten, gevolgd door afwijkingen van de ledematen.

Dit jaar is België gastland voor het 11de Internationale Eurocat Symposium. Het Provinciaal Instituut voor de hygiëne (PIH) staat in voor de organisatie. Wetenschappers uit maar liefst 29 landen komen hiervoor morgen samen in het Antwerpse Provinciehuis. Vandaag nemen al 81 wetenschappers deel aan allerlei workshops. De deelnemers aan Eurocat komen uit Oostenrijk, België, Canada, Kroatië, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Macedonië, Portugal, Denemarken, Irak, Marokko, Saoedi-Arabië, Zweden, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Polen, Reunion en Slowakije. "We zijn blij dat het Eurocat Symposium een groot succes is," zegt Dr. Vera Nelen. "Onze medewerkers besteden veel tijd aan het registreren van de afwijkingen in onze regio. De onderzoeksresultaten die worden toegelicht op het congres tonen aan dat ons werk vruchten afwerpt. Het internationale perspectief is zeer belangrijk. Sommige afwijkingen komen hier te weinig voor waardoor het zoeken naar oorzaken op Belgisch niveau bijna onmogelijk is. Heel concreet hebben wij dit jaar onderzocht of het gebruik van geneesmiddelen, van epilepsie of de leeftijd van de vader de kans verhoogt op afwijkingen."

Het nemen van foliumzuur is belangrijk ter preventie van afwijkingen bij baby's. "Wij voeren al twee jaar campagne om het gebruik in Vlaanderen aan te moedigen, nochtans blijft het gebruik van foliumzuur vlak voor de zwangerschap te laag," stelt Dr. Vera Nelen vast. Een afwijking bij een kind roept bij ouders vaak heel wat vragen en ook schuldgevoelens op. Dr. Nelen: "Wanneer er een afwijking wordt vastgesteld krijgen ouders naast vreugde vaak te maken met teleurstelling, verdriet en boosheid omdat dit hun kind is overkomen. Ze vragen zich af waarom hun kind deze afwijking heeft. Vaak willen ze ook weten of volgende kinderen kans lopen op een afwijking en of ze dit op de één of andere manier kunnen vermijden. Op dit moment is er nog steeds weinig bekend over de oorzaken van sommige afwijkingen. als onderzoekscentrum kunnen wij geen antwoord bieden op individuele vragen maar via Eurocat blijven we zoeken naar oorzaken en tendensen. Pas als we de oorzaak kennen, kan de geneeskunde op termijn ook de afwijking voorkomen."
17 jun 2011 10u23