Nieuwe behandeling tegen rimpels met eigen huidcellen

Botox is niet langer de enige optie voor wie af wil van rimpels. De Amerikaanse overheid heeft een nieuwe behandeling goedgekeurd, die werkt met je lichaamseigen huidcellen. Het Amerikaanse overheidsorgaan FDA (Food and Drug Administration) keurde de cosmetische procedure LaViv goed, dit is een injectie met een stof die gemaakt is van je eigen huid. Deze stof moedigt het lichaam aan meer collageen aan te maken.
Dermatoloog in Florida Fredric Brandt voorspelt dat laViv ook voor tal van andere behandelingen gebruikt zal worden. 'Deze behandeling vermindert littekens van acne en brandwonden, het kan de huid opnieuw textuur geven, de poriën laten krimpen en het decolleté en de rug van de handen verjongen. Maar het is niet geschikt om je wangen op te vullen of grotere lippen te creëren.'

Drie maanden
De behandeling zal niet voor impulsieve mensen zijn. Tussen de aanvraag en de behandeling zitten gemiddeld drie maanden. De dermatoloog of plastisch chirurg verdooft eerst een klein gebied achter de oren en verwijdert stukjes huid. Deze worden opgestuurd naar een laboratorium waar ze het weefsel reinigen en bewerken, om vermenigvuldigd te worden tot miljoenen cellen.

Drie injecties
Na 90 dagen ondergaan de cellen tests naar potentie en steriliteit, ze worden ingevroren en zo bewaard. Een of twee dagen voor de injectie worden ze ontdooid en opnieuw naar de arts gestuurd, die het de volgende dag bij de patiënt injecteert. Je hebt drie injecties nodig, met telkens een rustperiode van drie tot zes weken, voor een optimaal resultaat. De effecten duren minimaal zes maanden. De arts David McDaniel zegt dat hij voor de proefperiode patiënten enkele jaren na de injecties zag en dat het effect op rimpels en littekens van acne permanent bleken.

Eindeloze voorraad
als je huidcellen vermenigvuldigd zijn, is je voorraad eindeloos. Er kunnen er namelijk steeds bij gekweekt worden in het laboratorium. Er is geen kans op een allergische reactie, bulten of abcessen. De enige bijwerkingen in de tests duurden maar even en daarbij ging het om zwellingen en blauwe plekken.
24 jun 2011 10u07
Bron: Trouw.nl