Op woensdag 29 juni wordt de officiële aftrap gegeven van biomina (biomedical informatics research center Antwerp). In dit onderzoekscentrum tracht men verbanden te leggen tussen klinische gegevens en biomedische gegevens (bv. het menselijk genoom) met behulp van wiskundige modellen. Dit zal leiden tot een meer gepersonaliseerde geneeskunde met therapieën die nog meer zullen afgestemd zijn op elk individu. Met andere woorden: een echte Dr. House in de praktijk, ondersteund door een ‘team’ van computeralgoritmes.
De geneeskunde en de biologie worden momenteel overspoeld met grote hoeveelheden klinische informatie (bv. laboresultaten, bloeddruk, beelden, medicatie, enz.) en biologische gegevens (bv. het menselijk genoom, de naam voor de verzameling van alle genen). Het kost steeds minder om die gegevens te verzamelen. Zo kostte het 10 jaar geleden nog 100 miljoen euro om een volledig menselijk genoom in kaart te brengen. Vandaag is de prijs al gedaald tot ongeveer drieduizend euro. De beschikbaarheid van al die gegevens veroorzaakt een ware revolutie in de geneeskunde en heeft een rechtstreekse invloed op gepersonaliseerde therapieën.
Naar een gepersonaliseerde geneeskunde
Om al die biomedische gegevens te kunnen bevatten en te verwerken tot effectieve kennis hebben we computeralgoritmes en geavanceerde datavisualisatie nodig. Dat is nu net wat biomina zal ontwikkelen. Tim Van den Bulcke, medeoprichter: “Dit centrum situeert zich op het vruchtbare kruispunt tussen biologie, geneeskunde en informatica. We brengen verschillende onderzoeksgroepen samen in biomina, waaronder de innovatieve ICT-groep van het UZA en ISLab (Intelligent Systems Lab) van de Universiteit Antwerpen, en krijgen zo een echte kruisbestuiving van kennis.” Kris Laukens, eveneens medeoprichter: “Eenvoudige statistiek is vandaag ontoereikend geworden om kennis te verwerven. In biomina willen we de infrastructuur uitbouwen die het mogelijk maakt om alle gegevens beter te structureren en geavanceerde wiskundige technieken gaan gebruiken om de juiste inzichten te krijgen. Het is de bedoeling om die kennis vervolgens te gebruiken voor meer gepersonaliseerde geneeskunde. De wiskundige modellen zullen artsen helpen om meer individuele diagnoses te stellen en ook hun therapieën daarop af te stemmen.”
Zeldzame ziektes beter opsporen
Een voorbeeld van een concreet project is het identificeren van zeldzame ziektes bij pasgeborenen door gebruik te maken van dataminingtechnieken. De ontwikkelde computeralgoritmes ondersteunen mee de beslissing van een arts om zo nog nauwkeuriger te voorspellen wie een bepaalde zeldzame ziekte heeft.
Uniek in Vlaanderen
Door de interdisciplinaire aanpak en het inbedden van de onderzoeksgroep in het ziekenhuis, neemt biomina een unieke plaats in Vlaanderen in. Voorbeelden in het buitenland hebben al bewezen dat deze aanpak leidt tot succesvolle innovaties. De uiteindelijke drijfveer van biomina ligt bij de patiënten, zowel in het onderzoek als in het creëren van nieuwe toepassingen.
Meer info over biomina: www.biomina.be