Huisartsen in opleiding melden medische missers

Onderzoeker Dorien Zwart en collega’s vroegen aan 79 huisartsen in opleiding om gedurende zes maanden medische missers te melden. 24 van hen rapporteerden gezamenlijk 44 incidenten. Bij de meerderheid (34) was volgens de onderzoekers de fout niet te wijten aan een gebrek aan ervaring bij de arts in opleiding. Hoewel de gemaakte fouten in 29 gevallen niet of nauwelijks nadelig waren voor patiënten, hadden 39 gevallen kunnen leiden tot matige of ernstige schade of tot een catastrofe.
Onkunde
Het onderzoek suggereert volgens het Nederlands Tijdschrift voor geneeskunde dat de meeste incidenten die door huisartsen in opleiding worden gemeld, niet het gevolg zijn van onkunde, maar veroorzaakt worden door een gebrekkige organisatie van de zorg. Daarnaast werd gevonden dat de artsen in opleiding die volgens hun opleiders de grootste medische expertise hadden, het meest geneigd waren om fouten te melden. Misschien komt dat doordat deze groep zich minder druk maakt over de beoordeling van hun opleider.

Zwakke punten
De gemelde fouten legden zwakke punten bloot in de organisatie van de huisartsenpraktijken waar de artsen hun opleiding genoten, merken Zwart en medewerkers op. Zij vinden dan ook dat huisartsen in opleiding gestimuleerd moeten worden om fouten te melden; niet alleen om daar zelf van te leren, maar ook omdat hun opleiders en de praktijken van de opleiders daar baat bij kunnen hebben.
01 jul 2011 10u14