Kijkoperatie bij refluxklachten beste keuze

Een gedeeltelijke maagmanchet via een kijkoperatie is de operatie van keuze tegen terugstromend maagzuur. Dat concludeert arts onderzoeker Joris Broeders van de afdeling Heelkunde van het UMC Utrecht.
Broeders promoveerde onlangs op het onderwerp refluxklachten. Het onderzoek werd samen met het St. Antonius ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein uitgevoerd. Het St. Antonius ziekenhuis is al jaren gespecialiseerd in deze operatie' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>kijkoperatie. Jaarlijks behandelt het ziekenhuis zoín 80 patiŽnten met deze operatie.

maagzuur' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>maagzuur
Bij patiŽnten met refluxziekte is de afsluiting tussen maag en slokdarm verzwakt, waardoor overmatige hoeveelheden maagzuur in de slokdarm terecht komen. als maagzuurremmers niet voldoende helpen, kan een operatie uitkomst bieden waarbij een zogenaamd 'maagmanchet' wordt aangelegd. Een maagmanchet verstevigt de overgang tussen maag en slokdarm. De maag wordt een stukje 'omgeslagen' en om de slokdarm geschoven. Dat vermindert de zure oprispingen sterk.

Resultaten
Broeders onderzocht de lange termijn resultaten van een maagmanchet via een kijkoperatie ('laparoscopisch') of een grote snede in de buik. Hij maakte in zijn onderzoek gebruik van twee gelijke groepen refluxpatiŽnten waarbij een maagmanchet werd aangelegd. De ene groep van 69 patiŽnten kreeg een operatie via een grote snede in de buik, de andere 79 patiŽnten ondergingen een laparoscopische ingreep met slechts vijf kleine sneetjes.

Effectief
Broeders volgde de patiŽnten tien jaar na de operatie. Beide operaties verminderen het terugstromen van maagzuur in dezelfde mate. Maar bij de laparoscopisch geopereerde patiŽnten treden op de lange termijn minder complicaties op. Bij slechts twee patiŽnten (2,5 procent) was een nieuwe operatie nodig omdat een littekenbreuk optrad. Bij de gewoon geopereerde patiŽnten was dat negen maal nodig (13 procent). Broeders ontdekte bovendien dat de aanleg van een gedeeltelijk manchet net zo effectief is als de aanleg van een volledig manchet.