Hoge dosis IVF medicatie kan schadelijk zijn voor eitjes

Britse onderzoekers bestudeerden 34 koppels waarbij de vrouw ouder was dan 31 jaar. De vrouwen kregen allemaal medicatie om de eierstokken te stimuleren om extra eicellen vrij tegeven voor de ivf-behandeling. Tijdens de studie werd vastgesteld dat sommige bevruchtte eicellen genetische fouten hadden. Dit verhoogde het risico op het vroegtijdig afbreken van de zwangerschap of dat de baby een genetische aandoening had. Vaak was het gevolg dat de genetische fout leidde tot het syndroom van Down. Men conculdeerde dat de medicatie die oudere vrouwen nemen wanneer ze IVF ondergaan, het risico op het syndroom van Down kunnen verhogen.
Omdat het patroon van de genetische fout in het onderzoek meer complex was dan bij de klassieke trisomie van het chromosoom 21, die men vaststelt bij het syndroom van Down, geloven de onderzoekers dat de oorzaak ligt bij de vruchtbaarheidsbehandeling zelf. De onderzoekers gaan er van uit dat het stimuleren van de eierstokken deze fouten veroorzaken.

Het onderzoek uitgevoerd door Professor Alan Handyside, hoofd van the London Bridge Fertility, Gynaecology and Genetics Centre, en collega's uit 8 verschillende landen stelt vast dat meer onderzoek nodig is om vrouwen te identificeren die beter donoreicellen gebruiken in plaats van ivf.

Vruchtbaarheidsexpert Stuart Lavery: "Er is een grote stijging in het aantal vrouwen dat ivf ondergaat op latere leeftijd. We dachten voorheen altijd dat afwijkingen op vlak van chromosomen in verband stonden met de leeftijd van de eicel, maar deze resultaten verhogen de bezorgdheid dat dit door de behandeling kan komen. Het is nog niet volledig duidelijk of de medicatie de eicel treft of dat dit het controlesysteem van de kwaliteit van de eicellen stoort."
05 jul 2011 09u45