Recordaantal deelnemers voor toelatingsproef (tand)arts

Meer dan 4.000 studenten namen dinsdag deel aan de toelatingsproef voor arts en tandarts in Flanders Expo in Gent. Dat is een record, zegt Bernard Himpens, voorzitter van de examencommissie en verbonden aan de faculteit Geneeskunde van de K.U.Leuven. Vorig jaar namen 3.600 studenten deel aan de eerste toelatingsproef.
Voor wie op 12 juli geen goed nieuws krijgt, is er op 30 augustus een herkansing. De kandidaat (tand)artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen krijgen meerkeuzevragen, zowel over wetenschappelijke vakken (biologie, wiskunde, chemie en fysica) als over een stilleestekst en over de relatie arts-patint. "Ongeveer 85 procent van de geslaagden kiest voor een opleiding tot arts, vijftien procent gaat voor tandarts", aldus Himpens. Hoewel de voorbije jaren steeds aan het contingent voldaan werd, is het beroep van tandarts blijkbaar niet zo aantrekkelijk als dat van arts.

"Het examen is geen probleem, er zijn altijd kandidaten genoeg", aldus Stefaan Hanson, woordvoerder van het Verbond der Vlaamse Tandartsen.

Het zijn de werkomstandigheden en de financile omstandigheden die werken als tandarts blijkbaar minder interessant maken. Studenten die dan toch voor de richting tandarts kiezen, trekken vaak naar het buitenland, waar de werkomstandigheden en de verloning beter zijn. In Nederland bijvoorbeeld kan de tandarts zich meer met zijn "corebusiness" bezighouden, terwijl minstens n assistente een deel van het werk overneemt.