Eerste orgaantransplantatie uit stamcellen

In Zweden is voor de eerste keer een succesvolle orgaantransplantatie uitgevoerd met een volledig uit stamcellen gekweekt orgaan. Dit meldt Technology Review op haar website. Een man met kanker kreeg een nieuwe luchtpijp. De patiënt is volledig hersteld en vrijdag ontslagen uit het ziekenhuis.
De cellen kwamen uit weefsel van de man zelf. De transplantatie is uitgevoerd door Paolo Macchiarini van het Karolinska Karolinska University Hospital in Stockholm.

Een team van wetenschappers uit Londen bouwde de luchtpijp op. Zij kweekten het weefsel bovenop de stamcellen. Dit werd warm en steriel gehouden in een bioreactor van Harvard Bioscience.

Het hele process duurde twee weken. In de toekomst moet het volgens het team binnen twee dagen lukken.

Oplossing
Gekweekte organen zijn een oplossing voor mensen die al langer op een donororgaan wachten, zegt Arnold Kriegstein, professor bij de universiteit van Californië. “Ze zijn snel klaar en omdat ze uit eigen cellen worden opgebouwd is de kans op afstoten nihil.”

Kriegstein wijst er wel op dat een luchtpijp relatief makkelijk is te kweken. “Een nier of long zou een grotere uitdaging zijn.”
11 jul 2011 10u37