UZA bekroond voor expertise

Voor de patiënten van het UZA die er voor een heelkundige ingreep in de borststreek of aan de bloedvaten terechtkomen, verandert er met de erkenning van zijn dienst thorax- en vaatheelkunde tot officieel Europees centrum voor thoraxchirurgie in de praktijk niets.


"Dat klopt, de erkenning kun je in feite beschouwen als een kwaliteitsnorm waaraan het UZA voldoet. Naar doorverwijzende artsen kunnen we ons wel nog meer profileren als hét expertisecentrum voor thoraxchirurgie en vaatheelkunde. Voor een patiënt moet het toch een geruststelling zijn dat hij wordt behandeld in een ziekenhuis met al die knowhow in huis", geeft diensthoofd Paul Van Schil van de gelijknamige UZA-afdeling aan. Voor het UZA is de titel een nieuwe kroon op het werk na de opsplitsing van de vroegere dienst algemene heelkunde in verscheidene afdelingen sinds 2000.

"De erkenning komt van de European Society of Thoracic Surgeons en vraagt heel wat voorwaarden. Zo moet het centrum onafhankelijk werken binnen het ziekenhuis, maar wel omgeven zijn door een eigen operatiekamer, laboratoria en endoscopische en cardiologische onderzoeksinfrastructuur. Bovendien moet het elk jaar minstens 150 zware thoracale ingrepen uitvoeren. In UZA halen we er jaarlijks een 400-tal, waarvan 250 zware. Voor een land met veel kleinere ziekenhuizen is dat aanzienlijk", weet Van Schil, die ook doceert aan de European School for Cardio-Thoraric Surgery.

De erkenning is een nieuwe mijlpaal in de heelkundige geschiedenis van het UZA. "Dit was het eerste ziekenhuis in België waar kijkoperaties in de borststreek ook met een robot werden uitgevoerd. Voor de patiënt maakt dat een groot verschil voor het herstel, aangezien met die werkwijze de borstkas niet meer opengetrokken moet worden. Net dat zorgt voor veel pijn", zegt het staflid nog.

"Aan deze erkenning hangen geen subsidies vast. Het laat ons wel toe nog meer te specialiseren en in te zetten op opleiding. Binnenkort verwachten we een Italiaanse die hier als assistente aan de slag gaat."

llDe afdeling thoracale en vasculaire heelkunde van het UZA bestaat naast andere afdelingen voor abdominale heelkunde, transplantatieheelkunde en hartchirurgie. De chirurgen behandelen infecties aan de longvliezen, longtumoren, klaplongen, tumoren aan de zwezerik en afwijkingen zoals de 'kippenborst', waarbij het borstbeen naar binnen is geduwd. jvdpo

© 15-07-2011 Gazet Van Antwerpen, Concentra

15 jul 2011 07u29
Bron: MagUZA.be
meer over
zie ook rubriek